Среда , 24 Апрель 2024
Авто

Підкорись, а потім оскаржуй: навіщо водіям вивчати законодавство

Кожного дня з новин чи від знайомих ми дізнаємося про все нові дорожньо-транспортні пригоди із загиблими. Найпоширенішими причинами вчинення ДТП із тяжкими наслідками є керування водіями транспортних засобів у стані алкогольного сп’яніння

13 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні проєкт закону №2695, який посилює покарання за п’яне керування. І на тлі вчинення водіями впродовж останнього часу декількох резонансних ДТП є всі підстави вважати, що його ухвалять.

Серед іншого цей документ вносить зміни до КУПАП і КК України, зокрема, за повторне вчинення адміністративного правопорушення за ст. 130 КУПАП і вчинення ДТП у стані сп’яніння за ст. 286 КК України. Згідно зі змінами, що їх пропонують, можливе притягнення водіїв до адміністративної та кримінальної відповідальності із застосуванням додаткового покарання у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом строком до 10 років у разі повторного допущення аналогічних порушень. При цьому невідбутий строк позбавлення права керування транспортним засобом зараховуватимуть відповідно до санкції статті.

Та крім цього законопроєкт передбачає низку новел, якими дещо розширено повноваження службових осіб поліції та визначено нові обов’язки водіїв.

Зокрема, водіям слід знати, що в разі остаточного ухвалення цього законопроєкту, за відсутність посвідчення водія, реєстраційного документа на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством – полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страховий сертифікат “Зелена картка”) (або електронні їх версії), доведеться заплатити штраф у рази більший, аніж зараз – 3400 гривень проти сьогоднішніх 510 гривень.

Читайте також: Вісім новацій, які нардепи готують для водіїв

Крім того, раніше на водія покладався обов’язок пред’явити документи, посвідчуючи законність керування транспортного засобу. Згідно з нормами законопроєкту №2695, водій повинен саме передати документи представнику поліції.

Цікавою новелою є також введення алгоритму дій водія під час зупинки працівниками поліції та перевірки документів, який фактично відображає практику із запровадженням таких правил у Сполучених Штатах Америки. Зокрема, у разі подання сигналу про зупинку, водій буде зобов’язаний зупинити транспортний засіб із дотриманням вимог Правил дорожнього руху, увімкнути аварійну сигналізацію, при цьому тримати руки в полі зору поліціянта (або посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних силах України) і не виходити із транспортного засобу без дозволу.

Далі, на поліціянтову вимогу, водій повинен вимкнути двигун транспортного засобу та вийняти ключ із замка запалювання (у разі наявності такого ключа), передати для перевірки документи. Також на вимогу правооїоронця – вийти із транспортного засобу або перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження чи вимоги поліціянта.

Слід пам’ятати, що незнання водіями цих вимог та їх невиконання може стати підставами для трактування правоохоронцем таких дій як невиконання його законних вимог. Наслідками цього можуть бути притягнення водія до адміністративної відповідальності за невиконання законних вимог працівника поліції та застосування щодо нього поліційних заходів примусу.

Законопроєкт №2695 вносить зміни й до кількох статей закону “Про Національну поліцію”. Зокрема, до наявних підстав зупинки транспортного засобу віднесено проведення профілактичних заходів із метою огляду водіїв із використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Читайте також: Що не так із законодавчими нововведеннями для пішоходів

Введення такої додаткової підстави зупинки авто працівниками поліції створює загрозу зловживань з їхнього боку.

Із метою уникнення таких зловживань водіям слід знати, що профілактичні заходи поліція здійснює винятково на підставі організаційно-розпорядчого акта її керівника, який має бути оприлюднений на офіційному веб-сайті Національної поліції. Тож у разі зупинки транспортного засобу на цій підставі працівник поліції, на водієву вимогу, повинен надати на ознайомлення відповідний організаційно-розпорядчий акт керівника поліції та підтвердження його оприлюднення на офіційному сайті.

Також у разі ухвалення законопроєкту №2695 у цілому поліціянтам нададуть право проводити поверхневу перевірку речей чи транспортного засобу. А ось випадки, у яких проводиться така перевірка, визначені в ч.4 ст. 32 закону “Про національну поліцію” і є незмінні. Втім за наявності достатніх підстав вважати, що такі випадки існують, проведення поверхневої пзревірки може бути причиною для зупинкп транспортного засобу. Незмінним залишилося і правило, визначене ч. 6 цієї статті, відповідно до якого водій сам повинен на правоохоронцеву вимогу показати вміст особистих речей чи транспортного засобу.

Із метою уникнення зловживання з боку поліціянтів водії має право вимагати проведення поверхневої перевірки із застосуванням відеофіксації, а за неможливості – проводити таку поверхневу перевірку за присутності двох незацікавлених понятих.

У кожому разі за умови знання водіями норм законопроєкту №2695 і дотримання ними правил дорожнього руху можна уникнути недобросовісного виконання своїх обов’язків і зловживань із боку працівників поліції, не даючи їм підстав скористатися незнанням водіями своїх прав.

Олександр ОЗЕРОВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Обзор шин: 235 60 R16

Шины размерности 235/60 R16 представляют собой один из вариантов шин для автомобилей.

Моторное масло 5w40: в чем его преимущества

Потребность использования моторного масла 5w40 для эксплуатации автомобиля возникает каждый сезон. Благодаря...

Киев возглавил рейтинг городов с самыми низкими затратами на автомобили

Британское агентство Vehicle Contracts провело исследование стоимости содержания автомобилей в европейских столицах.