Суббота , 20 Апрель 2024
Культура

Жахлива екранізація прекрасного роману

«Щиголь» – роман американської письменниці Донни Тартт, опублікований 2013 року. У 2014-му літературний твір отримав Пулітцерівську премію. Окрім того, роман удостоївся італійської літературної відзнаки для іноземних письменників – Премії Малапарте, а також Медалі Ендрю Карнегі за кращу художню книгу, опубліковану в США. А ще «Щиголь» був названий кращою книгою 2013 року по версії сайту Amazon.com.

Король жахів Стівен Кінг також дав дуже високу оцінку твору: «Таких книг, як «Щиголь», за десять років з’являється штук п’ять, не більше. Вона написана і з розумом, і з душею. Донна Тартт представила публіці блискучий роман».

Саме тому прихильники книги у всьому світі з нетерпінням чекали на екранізацію твору. І дочекалися….

Нагадаємо, що роман названий на честь картини відомого голландського художника Карела Фабриціуса «Щиголь» (1654), яка відіграє важливу роль у долі головного героя.

Так от, згідно із сюжетом, прокинувшись після вибуху в нью-йоркському Метрополітен-музеї, тринадцятирічний Тео Декер (в дитинстві – Оакс Феглі, в дорослому віці – Енсел Ельгорт) отримує від вмираючого старого кільце і рідкісну картину «Щиголь» із наказом винести їх з музею.

Далі нам розповідають про те, як Тео зростав, тиняючись по прийомних родинах чи живучи з рідним батьком, колишнім алкоголіком та наркоманом, який тільки й хотів що обібрати малого до нитки… Розповідають про те, як головний герой починає торгувати антикваріатом. Та про те, яким чином вкрадена картина вплине на його долю…

Донна Тартт писала роман більше десять років, він налічує 800 сторінок. Хронометраж стрічки сягає двох із половиною годин. Тож абсолютно зрозуміло, що викласти усе сказане автором було просто неможливо. Чи не краще було би зняти притомний міні-серіал? До того ж непідготовленого глядача цього разу дуже сильно збивали численні флешбеки. До нелінійних оповідей треба ставитися з великою обережністю, щоб не спаплюжити саме «полотно».

Екранізація виявилася абсолютно безликою й нудною. Режисер Джон Кроулі не зміг передати внутрішню трагедію головного героя, не зміг розкрити образи, описані в романі…

До того ж і самі актори грали не на найвищому рівні. Якщо дитячий склад ще більш-менш вписувався в цю історію, то дорослі засмучували. Особливо Енсел Елгорт.

До речі, одна з ролей у фільмі дісталася Ніколь Кідман. Та вона вже як чорна мітка: в якому би фільмі не знялася, той стає справжнім провалом.

Студії Warner Bros. і Amazon втратять через провал прокату стрічки «Щиголь» 50 мільйонів доларів. Початковий бюджет фільму без витрат на маркетинг становить 44 млн, тоді як картині вдалося зібрати в перший вікенд всього лише 2,6 млн. Зараз представники студії намагаються розібратися в причинах провалу потенційного хіта. Хоча це вже і запізно…

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті” 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...