Суббота , 20 Апрель 2024
Культура

Народження «Джокера»

«Джокер» – другий найочікуваніший фільм цього року (звісно, на першому місці стрічка «Одного разу в… Голлівуді»). Саме ця картина взяла  головний приз 76-го Венеційського кінофестивалю. Тож терпіння не вистачало, аби дочекатися прем’єри. І от час настав! Та як же сумно, що уся ця історія виявилась справжньою мильною булькою. Та про все по порядку.

Дебют Джокера в коміксах відбувся 1940 року. Однак до 1988-го минуле цього антигероя було овіяне таємницею. До того ж його справжнє ім’я ніколи не фігурувало в коміксах. Та тридцять один рік тому нам розповіли про те, звідки саме взявся антагоніст Бетмена. Виявляється, це був інженер, який звільнився з хімічної компанії, втрапив у халепу, в результаті чого перетворився на злого генія. Це якщо дуже стисло.

Нині ж нам вирішили розповісти іншу, більш розширену версію становлення Джокера. Так от… Артур Флек (Хоакін Фенікс) живе в Готемі разом зі своєю хворою мамою Пенні (Френсіс Конрой). Він страждає на психічне захворювання – синдром Туретта, одним із проявів якого є неконтрольований сміх.

Попри свою хворобу Артур більш-менш соціалізувався й працює клоуном-аніматором. Але більше за все він мріє стати стендап-коміком та виступати в улюбленому гумористичному шоу Мюррея Франкліна (Робет Де Ніро). Він буквально живе своїми мріями…

Далі нам показують, як Артура ображають, і одного разу він зривається та вбиває трьох своїх кривдників. І тут почалося… У цей час Готем потерпає від кризи та соціальної напруги. А загадковий вбивця в гримі клоуна (Артура так і не спіймали) потихеньку стає символом протестів.

Разом із тим нам показують тата Бетмена Томаса Вейна (Бретт Каллен), який має намір балотуватися в мери… І що цікаво, знаходиться зв’язок між ним та Артуром Флеком… Далі буде багато насилля… Ну і наприкінці фільму «народиться» Джокер!

Сюжет стрічки доволі дивакуватий. І річ навіть не в примітивній фабулі, а в причинно-наслідкових зв’язках. Вірніше, в їх відсутності. Режисер та за сумісництвом сценарист Тодд Філліпс (сценарій також допомагав писати Скотт Сільвер) так і не пояснив трансформацію головного героя. Досить непереконливо описаний шлях від простого клоуна-аніматора до головного злочинця Готема.

А ще у діях Артура абсолютно немає логіки. Ним керують виключно імпульси, він не може стримуватися. Але ж не варто забувати, що Джокер – справжній злий геній! А нам показали хвору та нещасну людину, з якої знущалися та яка не знала справжньої любові.

До того ж у сценарії дуже дивно виписана «історія хвороби» головного героя: здавалося, що сценаристам було ліньки заглибитися у банальний підручник із психопатології. Артур, страждаючи на таку аномалію, просто не зміг би стати тим самим символом протестів. Він надто слабкий духом, в його діях немає жодного розрахунку. Він – не Джокер.

Взагалі ляпів у фільмі чимало. Наприклад, стовідсотковий прокол із віком головного героя. На вигляд Артуру не менше сорока п’яти років. При цьому маленькому Бетмену – близько одинадцяти-дванадцяти. І от уявіть собі таку картину: через багато років, коли Брюс Вейн підросте та стане Людиною-кажаном, Джокер вже буде стареньким дідуганом. Як вони боротимуться?

І такі «гачки» розкидані буквально по усьому фільму. Раз у раз чіпляєшся за них і тільки дивуєшся. Але насправді чого ж ми чекали від режисера, який зняв три частини «Похмілля у Вегасі» та ще декілька дурнуватих комедій? Вибачте, та це вам не геніальний Крістофер Нолан, який подарував світові легендарного «Темного лицаря». Фільм Нолана давно розібраний на цитати. Там є філософія, є необхідний для кінокоміксів пафос, героїзм та трагізм. Там світ поділяється на чорне і біле, чого, власне, вимагає сам жанр. У «Джокері» Тодда Філліпса усього цього немає. Його кіно нудне і абсолютно прісне. А під кінець він настільки шокує, що просто хочеться встати і піти з глядацької зали.

І все ж таки є в цьому фільмі дещо хороше, а саме гра Хоакіна Фенікса. Попри те, що питань до зображення його хвороби у сценарії (хоча Хоакін начебто глибоко вивчав цю проблему) є безліч, перевтілення актора неймовірне.  До речі, Тодду Філліпсу не надто легко було залучити Хоакіна Фенікса до зйомок. Його довелося вмовляти декілька місяців, але перемовини завершилися успішно.

Проте самому актору роль далася не так вже й просто. 44-річний Хоакін Фенікс розповів, що для цієї роботи йому довелося схуднути на двадцять три кілограми. Для цього треба було споживати не більше 300 калорій на день. Він зізнався, що у гонитві за схудненням у нього у самого розвинувся розлад і він буквально став одержимий власною вагою. Тож це певною мірою допомогло вжитися в образ.

Насправді Хоакін Фенкіс – геній. Але Хіт Леджер — бог. Саме цей актор зіграв Джокера у «Темному лицарі» 2008 року.

Джокер – найбільший лиходій Всесвіту DC Comics, якого Бетмен вважав своїм головним супротивником. У різні часи його грали різні актори: Сесар Ромеро, Джек Ніколсон, Хіт Леджер, Джаред Лето і от нарешті Хоакін Фенікс. Кожен із них був справді особливим. Але жоден шанувальник кінокоміксів не буде сперечатися, що найкращим Джокером був саме Хіт Леджер. Він на голову вищий за усіх інших. Такої глибини ми ще не бачили і вже не побачимо ніколи.

Насправді після «Темного лицаря» в принципі не варто було звертатися до образу клоуна-лиходія. Ну не можна переплюнути Леджера. Як би Хоакін Фенікс не старався. Він неймовірний актор. Хоча про це ми знали і раніше…

Тішить тільки одне: Тодд Філліпс сказав, що продовження цієї історії не буде. І дуже хочеться йому вірити. Здоровий глузд має перемагати.

Суцільне божевілля

Особовий склад американської армії попередили про ймовірну підготовку «божевільними екстремістами» масових розстрілів під час показу фільму «Джокер».

Попередження з позначкою «для службового користування» потрапило на шпальти американських ЗМІ.

«Біжіть, якщо зможете. Якщо ви застрягли у приміщенні – сховайтеся і не панікуйте. Якщо стрілець вас знайде, боріться», – інструктують військових.

Це пояснюють тим, що Мережею поширюються тривожні повідомлення про заплановані екстремістські дії.

«Божевільні екстремісти» ідеалізують Джокера – клоуна-маніяка з «Бетмена», розлюченого самітника, який після конфлікту зі соціумом вдається до насильства.

До речі, у США напередодні прем’єри «Джокера» багато кінотеатрів заборонили глядачам приходити на фільм у костюмах культового лиходія коміксів DC. Заборону знову-таки пов’язують зі зростаючими побоюваннями, що картина спровокує масові розстріли.

Від вампіра до Людини-кажана

Продовження історії Джокера поки що не буде. А от бетменіада триває. Нагадаємо, що в різні часи Людину-кажана грали Майкл Кітон, Вел Кілмер, Джордж Клуні, Крістіан Бейл та Бен Аффлек.

Останньому робота далася нелегко, бо десятки тисяч фанів зі всього світу підписали петицію до Warner Brothers стосовно того, що вони незадоволені вибором на цю роль Аффлека. Але мейджор не став задовольняти пропозицію кіноманів і дав зелене світло проекту. Та й актор відіграв цілком гідно. Однак знявшись у парі серій, Бен Аффлек вирішив піти з супергеройського кіно. Тож треба було знову шукати заміну.

Декілька місяців тому ЗМІ написали, що студія Warner Bros. затвердила на роль Бетмена британського актора, зірку саги «Сутінки» Роберта Паттінсона. Режисером проекту стане Метт Рівз. При цьому мова йшла одразу про трилогію! От тільки виявилося, що в той час як преса захлиналася новинами, мовляв, усе вирішено, сам Паттінсон ні сном ні духом не знав про це.

Актор летів на Каннський кінофестиваль на світову прем’єру стрічки Крістофер Нолана «Маяк», в якій він зіграв. І саме тоді в літаку дізнався про чутки в ЗМІ… Роберт почав неабияк нервуватися, бо ж насправді усе своє життя мріяв зіграти Бетмена.  І його агент якраз розвідував ситуацію… От тільки постановник не помічав Паттінсона і спочатку навіть не дуже й хотів із ним зустрічатися. Але ж згодом довгоочікувана зустріч відбулась і актор був затверджений на роль.

У той же день Паттінсон влаштував справжній допит Крістоферу Нолану, режисеру «Темного лицаря», і дізнався усе про улюбленого супергероя. Тож тепер дуже кортить подивитися нове муві. Сподіваємося, що чекати доведеться не надто довго! Бо ж насправді цікаво, як Едвард Каллен перевтілиться у Брюса Вейна! 

 

Євгенія ПРОРИВАЙ

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...