Суббота , 20 Апрель 2024
Культура

Пішла епоха: помер композитор Мирослав Скорик

Учора, 1 червня, у віці 81 року помер український композитор, Герой України, народний артист Мирослав Скорик

Про це повідомляє “Еспресо”

Мирослав Михайлович Скорик народився 13 липня 1938 року у Львові в родині українських інтелігентів. Його бабуся Олена Крушельницька Охримович була рідною сестрою оперної співачки Соломії Крушельницької. В 1948 році родину Скориків було репресовано та вислано до Сибіру, і лише після смерті Йосипа Сталіна їм вдалося повернутися.

Мирослав Скорик навчався у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка, створював музику до стрічки Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”, викладав у Київській і Львівський консерваторіях, був художнім керівником фестивалю “Київ Музик Фест”, головою журі фестивалю “Червона рута”, співголовою Національної спілки композиторів України, у квітні 2011 року був призначений художнім керівником Київської опери, має ордени “За заслуги” та “Знак пошани”.

Свої співчуття щодо композиторової смерті висловили чимало людей. Так, президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна “втратила генія нашого часу”, “музиканта, композитора, творця й людину з великої літери”.

“Опера “Мойсей”, “Карпатський концерт”, “Гуцульський триптих”, музика до фільмів “Тіні забутих предків” і “Високий перевал” – усе це лише невелика частина його легендарного творчого доробку”, – зазначив Зеленський.

Президент додав: “Я назавжди запам’ятаю, як на День Незалежності 2019 року неймовірно звучав гімн України в його виконанні. Вічна пам’ять, Мирославе Михайловичу!”.

Читайте також: На святкуванні Дня незалежності оригінально й епічно виконали гімн України. ВІДЕО


Народний депутат Микола Княжицький написав, що знати Скорика було великою честю.

“Ще торік у нас із Іваном Малковичем виникла дивна ідея попросити Мирослава покласти на симфонічну музику українські колядки. Він зробив це геніально, як і все, що писав”, – розповів парламентарій.

“Ваша музика -вічна… Світла пам’ять!”, – написала акторка Ірма Вітовська-Ванца.

Журналіст Сергій Висоцький назвав Скорика композитором світового масштабу.

Ігор Степурін. директор видавництва “Самміт-Книга”, висловив свій жаль.

Ведуча радіо Ганна Бабій зазначила: “Вдячна долі за спілкування в ефірі, за ведення концертів із Вашої музики й за Вашою участю, за щастя бути Вашою співвітчизницею та сучасницею”.

Читайте також: Значна частина українців дивиться на себе й на свою культуру очима росіян

Член ПЕН-клубу Олесь Ільченко наголосив, що разом зі Скориком пішла епоха.

Журналіст і публіцист Віталій Портников зауважив: “Музика переживає творця, велика музика – країни й народи. Але пан Мирослав, думаю, дуже хотів би, щоб його музика залишилась разом із Україною. Це й буде найкращою пам’яттю про нього”.

Експрезидент Петро Порошенко зазначив: “Із ним у вічність відходить ціла епоха. Із болем у серці сприйняв звістку про смерть видатного українського композитора Мирослава Михайловича Скорика. Востаннє бачив його на концерті “Різдвяні симфонії”, влаштованому Іваном Малковичем. І ще раз закохався в його прекрасну музику, був вражений його майстерністю… Боляче усвідомлювати, що це був останній концерт Мирослава Скорика, на якому пощастило бути присутнім”.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...