Пятница , 26 Апрель 2024
Культура

“Полоненик” – новий пригодницький роман Валентина Тарасова

Є сюжети, які не відпускають автора роками. Так сталося і з новим романом Валентина Тарасова “Полоненик”, що вийшов в світ від видавництва “Перун”, інформує UAINFO.org.

Історичний пригодницький роман про часом непереборні обставини та персональний вибір людини в них…  

“Кінець XV – початок XVI століття – епоха великих подій та пристрастей.  

Життя молодого ченця, що зріс у монастирі, в одну мить понівечено кочівниками-людоловами. Разом з іншими бранцями його забрано до Криму на продаж. Там доля перетворює його на раба, а ще – на бажаного коханця. Потім він несподівано отримує від долі дивний подарунок – сам закохується… Але в іншу… 

Кохання до нього стало для молодого полоненика випробуванням на виживання, а коли він сам закохався, то втрапив у смертельну пастку. 

Роман повний пригод, смертельного ризику та пристрасного кохання…”.

Спочатку цей сюжет задумувався та був втілений, як кіносценарій під назвою “Бранець”. І навіть був відібраний в редакційний портфель одного з об’єднань кіностудії Довженко.   

І хоч юний, на той час, автор написав сюжет часів кінця 15 – початку 16 століть, та він вбачав перегукування тогочасних буремних подій з сучасністю. Тільки в ті часи люди, що жили на теренах України мали лихо потрапити в рабство, за чужою волею, позбавитися батьківщини та втратити можливість жити на рідній землі, а на початку 90-х українці почали в пошуках кращої долі самі їхати на чужину. Відірватися від рідного коріння, і можливо назавжди! Певно, що це не може не турбувати…   

Вже пізніше автор вирішив використати  сюжет кіносценарію для роману, суттєво розширивши та наситивши його подіями. І така ідея просто містично з’явилася у автора напередодні 2014 року. Події в романі відбувалися в давнєму Криму, а в реальному житті, на той час, в тому ж регіоні відбувалися не менш драматичні. 

Цей сюжет найбільш оцінений критиками та експертами. Як кіносценарій він брав участь в конкурсі Міністерства культури України, де отримав Третю премію і був рекомендований до втілення на кіностудії Довженко (та чиновники завадили), потім на Міжнародному конкурсі “Коронація слова” він отримав теж Третю премію, а пізніше, вже в якості роману – диплом, як один з найкращих.  

Тепер роман торує свій шлях до читача.  І це – новий іспит для автора. 

Творчий доробок романів Валентина Тарасова досить різножанровий. В кожному новому романі автор наче випробує себе: а чи зможу я створити роман ще в такому жанрі? Так з’явилася трилогія- детектив про молодого мисливця з праслов’янського племені Чеслава, дуже відвертий роман про стосунки чоловіка та жінки “Інтимне життя самотності”, а ще комедійний пригодницький детектив про походеньки молодого невігласа “Любий розпусник”.  

Валентин Тарасов – письменник, драматург, телережисер, актор. Спробувавши себе в письменництві, він розпочав просто таки колекціонувати премії “Коронації слова”: I премія – за п’єсу (2005), III премія - за кіносценарій (2006), перемога в “Гранд-Коронації” - знову за п’єсу (2010), та дипломи з відзнаками за сім романів. 

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как планируют реабилитировать украинский язык в Украине и во всём мире?

Министерство культуры поддержало укрепление статуса украинского языка.

Классика романтики: Почему “Завтрак у Тиффани” стоит посмотреть

Романтические фильмы являются полезной для ментальной разгрузки практикой.

После долгого перерыва: Алла Пугачёва выпустила новую песню в Израиле

Алла Пугачёва, которая ранее выехала в Израиля на фоне войны внезапно представила...