Четверг , 28 Март 2024
Экономика

Захистили? Обібрали!

Розрахунки за допомогою банківських карток стають все більш популярними в Україні. На жаль, шахраї також вправно осучаснилися й опанували ринок безготівкових платежів, навчившись цупити з чужих карток гроші. Тому Нацбанк, закачавши рукава, вирішив посилити захист прав споживачів за допомогою змін до «Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням», які мають набрати чинності вже в липні.

Безумовним позитивом є те, що зміни передбачають зобов’язати банки перед транзакцією не тільки надавати володарю картки інформацію про суму комісії за операцію, а й перевірити реквізити переказу до надання користувачем згоди на його проведення. Користувач після отримання інформації про комісійну винагороду або перевірки реквізитів переказу повинен мати змогу відмовитися від уже розпочатої операції. Але в Україні зазвичай за невеличкими позитивними новаціями ховаються й негативні.

Здавалося б, Нацбанк своїми змінами до існуючого положення покладає обов’язок на банк повернути гроші клієнту впродовж одного робочого дня у разі отримання інформації від володаря картки про те, що з його рахунку несанкціоновано списано гроші. Гарно? Безумовно. Правда, чинна постанова Кабміну №703 також передбачає, що банк «у разі здійснення помилкового або неналежного переказу, якщо користувач невідкладно повідомив про платіжні операції, що ним не виконувалися, після виявлення помилки негайно відновлює залишок коштів на рахунку до того стану, у якому він був перед виконанням цієї операції». Тоді що ж змінилося? Як кажуть, диявол криється в деталях. Нацбанківський документ має невеличку приписочку. Так, банк повинен повертати гроші клієнту, «крім випадку, коли емітент має підстави вважати дії користувача неправомірними і повідомив про це правоохоронні органи».

Враховуючи те, що в більшості випадків володарі карток стають жертвами шахраїв через неуважність, а за зберігання інформації щодо номеру «пластику», його пінкоду та CVV/CVC коду несе відповідальність клієнт, отримати назад гроші буде майже неможливо. Служба безпеки банку дуже швидко встановить, як саме шахраї заволоділи інформацією й зняли гроші, а вся відповідальність буде на клієнтові.

Більше того, користувачу картки доведеться покрити всі збитки за проведене розслідування у разі, якщо банком доведено, що дії чи бездіяльність користувача призвели до втрати, незаконного використання пін-коду або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції. На додаток проект змін передбачає, що банк може не повертати клієнту втрачені кошти у розмірі, що не перевищує 340 грн (20 неоподаткованих мінімумів) навіть якщо виявиться, що користувач не винен. Тобто людина, яку ошукали шахраї, отримає ще додаткового стусана від банку. І, на жаль, платежі на такі скромні суми здійснюють не найбагатші українці. Тому запропоновані зміни, на жаль, під яскравим гаслом захисту прав споживачів насправді вкотре стають на захист інтересів фінустанов.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.