Пятница , 29 Март 2024
Экономика

Транзитна невизначеність і польсько-американський аргумент

2020 рік стрімко наближається. А це означає, що дія транзитного договору на постачання газу в Європу між Україною і Росією припиниться. На кінець вересня анонсовані чергові тристоронні переговори між Києвом, Москвою й Брюсселем. І найімовірніше це не останній раунд переговорів щодо продовження транзитного контракту. Адже Росії вигідно тягнути час до холодів, щоб вдатися до традиційного газового шантажу. Але навіть за такого сценарію українці мерзнути не будуть. Адже газу у сховища закачано достатньо.

Газові переговори щодо продовження транзитного контракту тривають з початку року. Але згоди в цьому питанні немає. Росія наполягає на укладанні короткострокового контракту лише на рік, щоб добудувати «Північний потік – 2», який, на жаль, попри всі зусилля ніяк не зупинять. Також у «Газпромі» наполягають на постсудовому «врегулюванні» рішень Стокгольмського арбітражу.

Україні ж потрібна довготермінова угода за європейськими правилами, про що заявляв новообраний прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він заявив, що зараз Кабмін формує свою позицію на газових переговорах, не розголошуючи деталі.

Українська сторона почала розмірковувати над альтернативою й диверсифікацією поставок (про що так багато казали попередники, але не дуже багато робили) у разі зриву підписання газової угоди. Наприкінці серпня у Варшаві було підписано тристоронній меморандум Україна-Польща-США про співробітництво в сфері енергетики.

Уповноважений уряду Польщі у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський заявив, що метою угоди є диверсифікація поставок газу в Україну. Така можливість відкриється в результаті розвитку терміналу скрапленого газу у Свіноуйсьце і будівництва газопроводу Baltic Pipe, який з’єднає Польщу з Норвегією. В рамках цієї угоди вже у 2021 році Польща зможе поставляти Україні 6 млрд кубометрів газу.

В свою чергу міністр енергетики США Рік Перрі наголосив, що Вашингтон допомагає Варшаві знизити залежність від російського газу. Тому за сприяння Польщі скраплений газ може допомогти й Україні уникнути загрози обмеження поставок блакитного палива з боку країни-агресора.

«Історичний день. Ще один крок на шляху до енергетичної незалежності не тільки України, але й всієї Європи», – так прокоментував Меморандум секретар РНБО Олександр Данилюк, який підписав цей документ від України.

І хоч цей документ фактично є лише декларацією про наміри, але за умов справжньої реалізації проекту, а не імітації діяльності, наша країна за декілька років отримуватиме відносно невеликі обсяги американського скрапленого газу.

Так, він зазвичай дорожчий за трубний. Але варто згадати, що Польща отримує цей ресурс від США із 20% знижкою, таким чином, він дешевший за російський. Враховуючи те, що Вашингтон є стратегічним союзником Києва, за умов правильних переговорів американський газ із Польщі буде і для нас дешевим.

І це далеко не останній варіант. Можна домовитися з Норвегією, підписати спільний контракт із Катаром та Туреччиною щодо постачання катарського газу. В цьому разі Анкара не буде проти проходу газовозів через Босфор. Але для цього потрібно побудувати власний LNG-термінал в Одесі.

Тобто потрібно не говорити про диверсифікацію, а робити реальні кроки. Тим більше, що для цього є всі можливості.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.