Четверг , 25 Апрель 2024
Экономика

Експерт: В Європі є сумніви щодо чистоти проведення процедури анбандлінгу ГТС

Українцям розповідали про те, що анбандлінг НАК «Нафтогаз» стане одним із козирів у тристоронніх переговорах щодо укладання нового транзитного контракту. Однак те, що було поспіхом ухвалено, насправді не є справжнім відокремленням ГТС від НАК.

Про це у коментарі «ВВ» повідомив аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій КОРОЛЬЧУК.

Він зазначив, що анбандлінг був проведений урозріз із параметрами та вимогами, прописаними в Третьому енергопакеті. Адже «Оператор ГТС України» залишається в структурі «Нафтогазу». Зважаючи на те, що ситуація наближалася до критичної у зв’язку із закінченням терміну дії контракту між Україною та РФ, енергетичне співтовариство та уряд закрили очі на всі невідповідності.

«Але намагаючись пришвидшити перемовний процес щодо нового транзитного контракту, ми за що боролися, на те й напоролися. Бо як в Європі, так і в «Газпромі» є сумніви щодо юридичної чистоти цієї процедури і навіть застереження про судові позови з боку інших учасників ринку стосовно «Оператора ГТС України» та його легітимності», – пояснив експерт.

Також він зауважив, що наразі влада не замислюється над перспективою повного припинення транзиту газу.

«У першу чергу транзит потрібен задля забезпечення постачання газу для внутрішніх споживачів. Безумовно, ми переживемо зиму, а що далі?  Можемо прокачати по трубі максимум 20 млрд кубометрів газу внутрішнього видобутку. Але цього замало. Бо наразі за допомогою транзиту ми прокачуємо 80 млрд кубометрів на рік. І саме це підтримує тиск у системі. Задля мінімально-нормального функціонування ГТС нам потрібно прокачувати принаймні 60 млрд куб. м газу на рік. В іншому разі систему потрібно буде переналаштувати й реконструювати, а ще побудувати інтерконектор – це величезні фінансові витрати, які апріорі призведуть до здорожчання газу. Тому час ще є, але варто його використовувати з розумом», – підсумував він.

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему вскоре въезд в Венецию станет платным?

Венеция станет первым крупным городом в мире, который будет взымать плату за...

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...