Вторник , 19 Март 2024
Экономика

Що бакс зелений нам готує

Українська гривня впевнено стабілізується – з початку року зміцнення складає близько 13% попри прогнози МВФ, Кабміну, Нацбанку і навіть здорового глузду. І ось настав той час, коли долар перетнув відмітку «24» і гривня встановила чотирирічний рекорд. В експертному середовищі кажуть, що найближчим часом «зелений» може ще дешевшати, проте, найвірогідніше, нацрегулятор до кінця року розпочне стримувати шанобливу ходу нацвалюти.

На жаль, укріплення гривні є атиповим. Згадаємо, курс був стабільним навіть восени, коли мала спрацювати сезонність. Безумовно, на користь стабільної гривні зіграли і аграрії, і поки що високі ціни на сировину, яку наша країна імпортує. Свій внесок додали і заробітчани, які надсилають валюту на батьківщину. Але паралельно із цим спостерігаємо падіння виробництва на 5%, що свідчить про те, що наша економіка ще далека до одужання. Експерти одноголосно кажуть про те, що основним драйвером стабілізації гривні є інтерес іноземців до облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), який не вщухає. Саме тому українці спостерігають на тлі укріплення гривні не зниження цін, а навпаки, їхнє зростання.

Експерт Інституту суспільних досліджень Павло Вернівський на своїй сторінці у «Фейсбуці» нагадав, що зростання попиту на ОВДП з боку нерезидентів і зміцнення гривні провокують дефіцит бюджету і необхідність розміщення нових облігацій.

«І це може бути тільки початок. Бо зміцнення гривні не закінчиться в цьому році, але триватиме і в наступному. Моє занепокоєння виражається в тому, що за зовнішньою оболонкою уявної стабільності страждатиме реальна економіка. В першу чергу стає неконкурентним експорт і через здешевлення імпорту – неконкурентним внутрішнє виробництво. Все це буде маскуватися зростанням невиробничої сфери економіки, такої як нерухомість та торгівля. До речі, якщо ви подивитеся на статистику ВВП, то саме так зараз все й відбувається. Все це симптоми «голландської хвороби», на яку давно страждає наша країна. І як завжди ця хвороба закінчується болючою девальвацією», – повідомив він, прогнозуючи, що в найближчі декілька років девальвації гривні все ж не відбудеться.

Своєю чергою економіст Данило Монін, проаналізувавши економічні процеси, зазначає, що вже зараз низький курс долара негативно впливає на сільськогосподарську галузь, де скорочуються інвестиції.

«Утримання низького курсу гривні буде шкодити нашим виробникам. Тому Національному банку явно треба задуматися над викупом валюти в більшому обсязі, ніж зараз. Це корисно для зростання економіки в наступному році», – констатував він у своєму «Фейсбуці».

Справді, курс «24» вбиває експортерів, особливо у харчовій промисловості, які за таких умов вже працюють на межі нульової рентабельності. Адже валютна виручка з квітня за рахунок курсу зменшилася на 12-13%, а витрати в гривні залишилися стабільними.

В цілому економічне середовище схиляється до думки, що, найімовірніше, Нацбанк не допустить зміцнення нацвалюти до 23 грн. Адже навіть регулятор зізнається в тому, що потерпає від стабілізації гривні. Так, у січні-вересні цього року НБУ отримав 12,3 млрд грн збитків внаслідок зміцнення курсу гривні. Тому, найімовірніше, стараннями регулятора під новорічну ялинку на нас чекає «подарунок» у вигляді долара по 24-25 грн.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.

Доллар продолжает дешеветь: НБУ второй день подряд снижает курс

Национальный банк Украины снова понизил курс ведущей валюты США.

Е-гривна: новый этап открытых тестов в Украине в этом году

На территории украинского государства в этом году начнётся новый этап тестирования е-гривны.