Пятница , 19 Апрель 2024
Экономика

Експерт: Поїзд, який штовхає ринок газу, уже давно поїхав

Енергетичне співтовариство констатувало факт заниженого тарифу на розподіл або доставку газу до споживача. Директор Секретаріату ЕС Янез Копач фактично назвав тариф на розподіл низьким і таким, що створює негативну фінансову ситуацію на ринку газу. В кінці грудня 2019 року тариф на розподіл газу для облгазів був вперше з 2015 року переглянутий і підвищений із 50 до 90 коп за 1 кубометр. Але навіть це не було вирішенням проблеми дефіциту коштів для утримання газових мереж. Це було тимчасове латання фінансової діри облгазів. Адже тариф на розподіл повинен бути не менше 1,5 грн. за 1 куб. м газу. В принципі саме про занижений тариф і говорять у Енергетичному співтоваристві.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

“Крім того, тарифи на розподіл все ще не встановлені на довгому рівні, і це величезна проблема, яка також приводить до незаконного відбору газу, що впливає на фінансові можливості оператора”, – сказав Янез Копач.
За останні пару тижнів дійсно почув багато «авторитетних» думок про розділення платіжок за газ на дві складові – ціна на газ і ціна за транспортування газу та використання потужностей газових мереж. Зазвичай, найгарячіші дискусії обмежуються у різного роду групах вайберу, телеграму чи вотсапу. Традиційне питання обурених споживачів: доколє терпіти ріст вартості газу у платіжках? Власне, тому думки «споживачів» часто одноманітні – «скасувати» і тільки «скасувати» таке розділення і рішення про перегляд тарифу на розподіл газу.

Народ України навіть уже не радіє від того, що практика розділення платежів (ціна товару, ціна доставки товару, ціна сервісу чи обслуговування) прийшла до нас з ЄС. Отак завжди – як угоду з ЄС підписувати, то всі «за», а як за європейськими правилами платити за газ, то «проти». Але поїзд, який штовхає ринок газу, уже давно поїхав. До речі, раніше споживач просто не бачив у платіжці вартості транспортування чи розподілу газу. Усе було в «кучі». І це було вигідно «Нафтогазу», який підтримував останні роки міф про те, що за ріст ціни газу відповідальні облгази.

Можна очікувати, що питання розподілу газу через пару місяців стане для споживачів нормою і ніхто вже не буде згадувати про нього. Народ буде як завжди більше хвилювати питання власне ціни газу як товару. А за це відповідає у нас «Нафтогаз» та уряд. І якщо зниження у платіжці вартості газу не відбудеться, то з 2020 року зрозуміло до кого потрібно звертатися або якщо хочеться звинувачувати – до «Нафтогазу» і уряду.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.