Суббота , 20 Апрель 2024
Экономика

Фурса: Економічний націоналізм – черговий небезпечний популізм

Уряд вирішив продати населенню свою програму, заснувавши ії на тезі про “український економічний націоналізм”. Приправивши це сентенцією “так усі країни роблять”

Схоже, мама урядовців ніколи не казала їм у дитинстві “А якщо всі стрибатимуть із вікна, ти також будеш?”. Але, може, вони всі були відмінниками-ботанами, не курили в дитячих садочках і не цупили яблука із сусіднього саду. Буває.

Що таке економічний націоналізм – це нова назва для старого звичайного протекціонізму. Українці його вдосталь уже бачили. Наприклад, на ринку автомобілів. Коли допомагали вітчизняному виробникові. Здається, це нікому не подобалось, окрім цього виробника. Який, так и чи інакше, однаково сконав. Тож йому не допомогли. А лише продовжили його жалюгідне існування. Породивши після цього купу металобрухту на дорогах, як від вітчизняного виробника, так і від євробляхерів.

Чому це погано? Тому що це шкідливо для економіки. Так, тези можуть бути популярні. У кожній країні виборці залюбки аплодують політикові, який за своїх і проти чужих. Це природньо. Це як із футбольними вболівальниками. Але якщо теза популярна, це зовсім на означає, що вона корисна. Протекціонізм завжди шкодить економіці. Завжди.

Читайте також: Фурса: Сумно, коли говорить міністр економіки, а ти розумієш, що це лише сеанс черевомовлення у виконанні одного з олігархів

У США провели опитування. Зібрали 300 провідних економістів із провідних вишів і запитали, що вони думають, про протекціонізм. Тим паче Трамп активно просуває такі ідеї. І всі, абсолютно всі авторитетні економісти сказали, що це неправильно, і це зашкодить економіці.

А от коли зібрали простий американський нарід, то люди навпаки, більшістю проголосували, що то добре. І навіть коли дізналися, що економісти проти, не змінили своєї думки. Бо то ж якісь нудні економісти. Що вони можуть знати. Бурмочать щось собі під носа, незрозумілі слова кажуть. Хай їм грець. Таке саме, як із футбольними вболівальниками. Які завжди краще знають.

Проте це не змінює суті. Протекціонізм шкідливий. Як це діє? Дуже просто насправді. По-перше, це призводить до зростання цін. Бо ви обмежуєте певний імпорт, який був дешевшим українського аналога. До чого це призводить? До того, що українці, чи бізнес, чи населення, зіштовхуються зі зростанням цін. Бо дешевшого товару немає. А є дорожчий. Зростання цін призводить до загального зростання інфляції. А потім хтось каже, що у країні дорогі кредити.

А по-друге, кожна дія має протидію. Це як фізика. Яку також дуже часто не вчать у школі й потім зіштовхуються з тим, що у світі повно див. Так от, якщо Україна когось обмежує, то той другий також обмежує Україну. Українських експортерів. Це гра, де все програють. І в результаті вже зменшується можливість для експорту. Люди втрачають доходи чи роботу. І замість збільшення робочих місць ми отримаємо іх зменшення.

А результат завжди один і той самий. Економіка в цілому програє. Хоча деякі виграють. Як завжди в Україні.

Читайте також: Багатомільйонний тендер УЗ злили під Медведчука й росіян – Казанський

То чого політики по всьому світові таке роблять? Ну, по-перше, це популярно. А популізм зараз також у моді. А по-друге, лобізм. Політики дуже часто чутливі до власних спонсорів. А спонсори – то зазвичай якись великий бізнес. Що природно не любить конкуренцію. І воліє її обмежити.

От вам приклад українського націоналізму в дії. Прямо зараз. Уряд хоче допомогти українським хімікам. Хоче обмежити імпорт. У результаті добрива для українських аграріїв будуть значно дорожчі. І вони програють. А хто виграє? Правильно, олігархи, які виробляють добрива. Фірташ і Коломойський. От вам і мотивація. І на цьому ж тлі ті ж самі люди будуть розповідати вам про зубожіння українських фермерів, яких треба захистити від конкурентів із заходу.

Другий приклад українського економічного націоналізму від уряду – це постійні атаки на систем “Прозорро” й намагання щось там підкрутити. Лише вигравали б не ті, хто дає нижчу ціну, а люди із довідками, що вони патріоти. До чого це призведе? Знову ж таки, вдарить по малому й середньому бізнесові, який останні роки отримав доступ до державних тендерів. А по-друге, збільшить витрати платників податків. Чи допоможе це українському виробникові? Питання риторичне. А от українському “рішалі” допоможе.

Тож не треба ховатися за патріотизмом, коли робиш шкідливі речі. Не треба дискредитувати патріотизм. Цього й так удосталь наробили вже українськи політики.

Сергій ФУРСА

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.