Четверг , 28 Март 2024
Экономика

Журналісти виявили тісні зв’язки Медведчука із Коломойським

Нардеп і кум Путіна Віктор Медведчук має тісні бізнесові зв’язки з олігархом Ігорем Коломойським – у металургії, енергетиці, логістиці нафтопродуктів та медіа

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми “Схеми”.

Так, розслідувачі з’ясували, що через офшорні компанії, якими володіє Медведчукова дружина Оксана Марченко, лідер ОПЗЖ пов’язаний із підприємствами, частки яких належать Коломойському.

Наприклад, приватні акціонерні товариства “Львівобленерго” та “Прикарпаттяобленерго”, які постачають електроенергію споживачам, традиційно належали до сфери впливу братів Григорія й Ігоря Суркісів, де вони мають мажоритарну частку у власності. Водночас міноритарна частка належить Коломойському та його партнерові Геннадієві Боголюбову.

За даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України (Smida), 88% акцій “Прикарпаттяобленерго” належать п’ятьом кіпрським фірмам. Кінцевоб бенефіціаркою цих фірм є Медведчукова дружина.

Читайте також: Журналісти виявили, що Медведчук є співвласником телеканалів “1+1” і “2+2”

За даними кіпрського реєстру юридичних осіб, частки в цих фірмах за договором порівну поділені на двох кіпріотів. Як стверджують “Схеми” зазвичай один номінальний власник тримає свою частку в інтересах бенефіціара. І дійсно, кіпріотка Анзеліка Пасенідоу, на якій зареєстрована половина акцій однієї з компаній, є довіреною особою Марченко. Це зроблено для того, щоб не “світити” ім’я кінцевого бенефіціара в реєстрах. Якщо ж компанія має кілька номінальних власників, то, як правило, це означає, що й володіють нею декілька бенефіціарів.

Розслідувачі вважають, що таким чином Медведчук і Марченко можуть володіти щонайменше половиною кожної із цих кіпрських фірм. Тобто сумарно їм може належати 44% акцій “Прикарпаттяобленерго”.

В обленерго відповіли, що не володіють інформацією щодо частки родини Медведчука у власності підприємства.

Схожа ситуація склалась із “Львівобленерго”. У підприємстві 5% акцій належить близькій до Коломойського кіпрській фірмі, а до 44% акцій може належати Марченко.

Також подружжя через кіпрські фірми пов’язане із “Запоріжжяобленерго”: їм може належати близько 12% акцій підприємства. Міноритарний пакет акцій вказаного обленерго належить іще одній близькій до Коломойського фірмі-власниці.

Окрім того, через кіпрські фірми Медведчукова дружина має частку у ПрАТ “Електрометалургійний завод “Дніпроспецсталь”. За даними журналістів, вона може володіти щонайменше 17% акцій підприємства. Раніше у ЗМІ зазначали, що контроль над заводом належить так званій бізнес-групі “Приват” Коломойського та російській VS Energy.

Читайте також: “Центр корупції”: структури з орбіти Коломойського заробили понад 4 мільярди на продажі вугілля та газу державній компанії

У власності чотирьох офшорних компанії з Британських Віргінських островів, якими повністю або частково володіє Марченко, перебуває 41% акцій “Запорізького заводу феросплавів”. Визначити, скільки саме відсотків акцій належить Медведчуковій дружині неможливо, оскільки невідомо, як саме вона володіє офшорними компаніями.

Журналісти також знайшли зв’язки Коломойського та Медведчука у власності логістичного комплексу в Одесі, який спеціалізується на перевалці нафти та зрідженого газу. Він записаний на чотири компанії. Останніми ж володіють кіпрські фірми, у кожній з яких має частку Медведчукова родина: загалом близько 10%.

Окрім частки у власності телеканалу “1+1”, родина Медведчука також фігурує у структурі власності інших телеканалів “Телерадіокомпанії “Студія 1+1”: “2+2” і “ТЕТ”.

Редакція “Схем” очікує коментарів від усіх згаданих підприємств щодо оприлюднених фактів.

Коломойський у коментарі журналістам зазначив, що для нього інформація про частку родини Медведчука у структурі “Студії 1+1” є новою.

“Для мене це новина. Порядок такий. Ми отримали цю інформацію. Телеканал повинен у строк відправити запити: коли відбулося відчуження, як відбулося відчуження і чому не повідомили. Тобто чому не повідомили? Чому про це дізнаємося із декларації?” – заявив олігарх.

За словами Коломойського, братів Суркісів і Медведчука пов’язують давні бізнес-стосунки. Олігарх також не може стверджувати, що не є партнером із Медведчуком в інших бізнесах.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.