Четверг , 28 Март 2024
Экономика

Міжнародні резерви України сягнули восьмирічного максимуму

Міжнародні резерви України станом на 1 липня поточного року склали 28,516 мільярда доларів, що на 12,4% вище травневого показника

Востаннє міжнародні резерви перебували на такому рівні восени 2012 року, повідомляє пресслужба НБУ.

“Істотне зростання резервів протягом минулого місяця обумовлене як надходженням першого траншу за новою програмою з Міжнародним валютним фондом і пов’язаного фінансування, так і нарощуванням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку”, – ідеться в повідомленні.

Читайте також: Погані сигнали: посол Франції зазначив, що Україна не виконує домовленостей із МВФ

Загалом динаміку резервів протягом місяця визначали такі фактори як надходження міжнародного фінансування та операції уряду з управління державним боргом.

Зокрема, Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду за новою програмою stand-By і пов’язане офіційне фінансування від Євросоюзу, а також розмістила облігації внутрішньої державної позики, номіновані у валюті.

Водночас на обслуговування й погашення державного боргу в іноземній валюті спрямували 1,19 мільярда доларів, із цієї суми 1,07 мільярда доларів було сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті, а також 75,7 мільйона доларів – за облігаціями зовнішньої державної позики, решта коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами.

Також на динаміку резервів впливали операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку.

Читайте також: Совкове промислове лобі знову тягне Україну до прірви – економіст

“Пропозиція валюти з боку бізнесу продовжувало перевищувати попит, тому, користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк викуповував надлишковий обсяг валюти й поповнював міжнародні резерви. Загалом в червні Національний банк викупив 1,155 мільярда доларів США. Інтервенції з продажу валюти не проводилися”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними НБУ, на динаміку резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість збільшилась на 154 мільйонів доларів.

У НБУ зазначили, що поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.