Суббота , 20 Апрель 2024
Экономика

Прогноз падіння українського ВВП покращився, проте є нюанси

За оцінками ICU, що ґрунтуються на опублікованих минулого тижня даних Держстату, падіння ВВП України уповільнилося до 8% р/р у червні завдяки покращенню показників промисловості й торгівлі

Таке достатньо стрімке відновлення внутрішнього попиту та світової економіки збільшує вірогідність кращого результату для ВВП за результатами року, порівняно з нашим червневим прогнозом, який складав -6,7%).

Також дані Держстату щодо торгівлі, транспорту та промисловості в червні підтвердили наші очікування щодо продовження відновлення економічної активності відповідно послабленню карантинних обмежень і соціального дистанціювання.

Зокрема, стрімко відновлюється торгівля. Після двох місяців падіння, річні темпи роздрібної торгівлі повернулися до додатних значень – 1,4% р/р. За оцінками ICU, обсяги роздрібного товарообороту, з урахуванням сезонності, у червні були лише на 3% нижчими за максимальний рівень у січні.

Переважно високі показники червня можна пояснювати реалізацією відкладеного попиту та збільшенням обсягів купівлі пального для особистого транспорту (на 11% р/р). Водночас показники споживчих настроїв залишаються пригніченими й навіть погіршилися порівняно із травнем.

Читайте також: 1,2 млрд допомоги від ЄС: що має зробити Україна

Падіння оптового товарообороту уповільнилося до 0,5% р/р за шість місяців 2020 року із 2,8% р/р у січні-травні. У червні оптовий товарооборот зріс на 12% р/р і з урахуванням сезонності був вищим, аніж на початку року, до пандемії.

Промислове виробництво також швидко відновлюється, й у червні сезонно скоригований показник був на 6,3% вищим, аніж у квітні, і лише на 1,5% нижчим, аніж у січні-лютому. У річному вимірі падіння уповільнилося до 5,6% р/р порівняно із 12,2% р/р у травні, унаслідок чого падіння за шість місяців 2020 року становило 8,3% р/р.

Вагому роль відіграло відновлення внутрішнього попиту, зокрема виробництво споживчих товарів тривалого користування зросло на 5% р/р, а короткострокового користування – знизилося лише на 1,1% р/р. Серед видів діяльності суттєво покращилися показники металургії (+7,5% м/м; -3,9% р/р), хімічної галузі (+10,1% м/м; +1,1% р/р) і вугледобування (+51,7% м/м; -12,7% р/р).

Водночас ефективність економіки все ще суттєво стримувала обмежена мобільністю населення. Так, показники пасажирообігу хоча й суттєво покращилися порівняно із квітнем-травнем, проте становили в червні лише 27% від минулорічного рівня. Зокрема для громадського транспорту в містах це співвідношення було 55-60%. А для пасажирообігу залізничного й авіаційного транспорту – лише 16% і 2% відповідно.

Читайте також: Опитування показало, що українці вважають причиною економічної кризи некомпетентність влади

Крім того, на узагальненому показнику економічної активності негативно відбився пізніший старт кампанії зі збору врожаю зернових порівняно з минулим роком. У результаті виробництво в сільському господарстві в червні було меншим на 40,6% р/р.

На основі місячних показників аналітики ICU оцінюють падіння ВВП у другому кварталі приблизно на 10-11% р/р (порівняно з 10% р/р у нашому прогнозі).

Водночас,більше 1 в.п. – це падіння, забезпечене фактором пізнішого початку збору врожаю зернових, що має компенсуватися наступного кварталу. Натомість у багатьох інших сферах відновлення економіки відбувається швидше за наші попередні очікування.

Враховуючи суттєве зниження соціального дистанціювання та повернення до традиційних форматів роботи й відпочинку, активне відновлення світової економіки, особливо у країнах Південно-Східної Азії та Центрально-Східної Європи, і все ще досить сприятливі умови торгівлі, зростає вірогідність стрімкішого економічного зростання в наступні квартали та, відповідно, перегляду нашого прогнозу падіння ВВП цього року (6,7%) у бік покращення.

Але ризики подальшого відновлення залишаються високими внаслідок нових хвиль зараження коронавірусом в окремих регіонах світу та можливого погіршення очікувань щодо перспектив економічного розвитку споживачами та бізнесом.

Сергій НІКОЛАЙЧУК

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.