Пятница , 29 Март 2024
Экономика

Свято невігластва в Раді НБУ: як посіпаки Коломойського штовхають Україну в Путінові обійми

Рада НБУ знову атакує незалежний національний банк. І знову атакує членів правління, які залишились у команді. Рада НБУ винесла догану членам правління НБУ, Рожковій і Сологубу, і знову порушила питання про їхнє звільнення

При тому, що жодних повноважень виносити якись догани вони просто не мають. Вони ніхто, і звуть іх ніяк. Рада НБУ – це “смотрящі” від політиків за Нацбанком. І все. Але вони постійно тиснуть на НБУ, повторюють за Коломойським і російськими пропагандистами, а потім дивляться невинними очима й кажуть, що жодного політичного тиску на НБУ немає й не може бути.

Все пройшло в дусі радянський партійних зборів. Де відступникам від лінії партії виносять догани та влаштовують товариський суд за те, що вони наважилися неправильно процитувати шостий абзац із другого тому Леніна й засумнівалися у світлій ролі комуністичної партії в розбудові миру на Землі.

Це смішно, але догану Сологубові вирішили винести за інтерв’ю, де він сказав, що довіра з боку МВФ втрачена, і тепер потрібно все вибудовувати з нуля. І це правда. Ба більше, пан Сологуб навіть прикрасив ситуацію, бо не з нуля треба вибудовувати, а з поля від’ємних чисел. Бо власне нуль – це перша зустріч, коли ви не знайомі. Але коли ви знайомі, і вас вже кинули, то це вже мінус. І принаймні відновити довіру до нуля ще треба постаратися.

Читайте також: Після таких заяв рейтинг “слуг” мав би наближатися до нуля – співзасновник “Нової пошти”

Й от після цього інтерв’ю виходить на арену пан Шапран, це той іще діяч криворізької школи економіки з Ради НБУ, який зазвичай як папуга повторює те, що каже голова ради НБУ, Данилишин, не забуваючи при цьому підкреслити мудрість і красу цього пана.

Так от, виходить цей Шапран і каже, що Сологуб негідник, як він сміє казати такі речі, адже під проводом великого й мудрого президента Зеленського (це майже цитата), вже зроблено 100500 реформ, виконано всі, які можна, програми МВФ, а також пя’тирічна за чотири роки і 12 місяців. Просто радянська школа адміністративного лизоблюдства.

І після цього на Раді НБУ виносять догану Рожковій і Сологубові, а той самий Шапран виходить на арену й у фейсбуці каже, що їм це ще легко минулося, і в дев’яності їх би вбили. Завіса.

Заправляє в Раді цим карнавалом пан Данилишин. Це такий собі український Глазьєв, який давно й послідовно відстоює ідеї венесуелізаціі економіки. Ми довго сподівалися, що в Росії ідеї Глазєва візьмуть за озброєння, принаймні він наче ідеологічно близький із усіма цими тезами “руского міра”, проте Путін хоч і негідник, але розумний і не допускає цих діячів до управління економікою.

А в Україні, як виявилося, не настільки розумні керівники. Цей самий Данилишин бігає фейсбуком і розповідає про піраміди ОВДП. Які начебто побудували торік. Розповіді про які смішать усіх притомних економістів. І при тому, що зараз цей самий Данилишин пише статтю за статтею про те, що треба друкувати гривню та змушувати банки купляти ОВДП. Завіса.

Читайте також: Новий голова НБУ зовсім недавно почав працювати, а тривожний дзвіночок уже є

До речі, якраз минулого тижня вийшла стаття від аналітиків НБУ, які в команді Сологуба. Де вони ґрунтовно й точно пояснюють, що друкувати гроші – то погана ідея. І тут догана. Який збіг.

І найкраще. Це вибір часу цього рішення. Напередодні саміту з ЄС. Де Зеленського й так мали витягти із його теплої ванночки й улаштувати холодний душ.

А в четвер, 8 жовтня, президент Зеленський бере участь у зустрічі з інвесторами, яких переконуватимуть, що українські єврооблігації – це чудова інвестиція, і треба ще дати в борг Україні, незважаючи на проблеми з МВФ. Бо гроші дуже потрібні. Бо дефіцит бюджету. Бо співпраця з МВФ заморожена. Бо довіри нема.

Й от оці інвестори, які прийдуть на зустріч із Зеленським, дуже поважають і пана Сологуба, і пані Рожкову. Сильно. Для них Нацбанк завжди залишався острівком здорового глузду в Україні. І їх треба буде президентові переконати, що нема політичного тиску на НБУ. Цікавий план. Дуже цікавий.

І якщо хтось хотів підштовхнути Україну до ідеї взяти гроші в Путіна, а не на ринку, то вибір часу ідеальний. Але вже немає сил гадати, це просто від дурості робиться чи за тайним планом Коломойського та Кремля. Бо байдуже. Результат однаково один і той же.

Сергій ФУРСА

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.