Пятница , 29 Март 2024
Экономика

Локдаун в Україні: відповіді експертів, що буде з бізнесом, доларом і гаманцями українців

На думку експертів, запропоновані урядом заходи з підтримки бізнесу підприємцям не допоможуть.

Кількість інфікованих коронавірусом українців щодня зростає, запроваджений карантин вихідного дня, на думку лікарів, експертів та багатьох політиків, не є ефективним. Тому дедалі частіше влада починає говорити про необхідність запровадження в країні повного локдауну на новорічні свята, який може серйозно вдарити по економіці. Проте в уряді запевняють, що підтримають бізнес та українців, якщо все ж доведеться вдатися до посилення карантину. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін вже навіть розробив програми з допомоги ФОПам, збереження робочих місць і компенсації на сплату єдиного соціального внеску.

ТСН зібрав думки експертів та їхні відповіді на головні запитання про те, наскільки болючим для економіки може стати локдаун, що буде з бізнесом і чи допоможе йому втриматися на плаву урядова програма, та як жорсткий карантин вдарить по гаманцях українців.

Як вплине на економіку

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський говорить, що усе залежатиме від формату обмежень, оскільки у різних країнах різні варіанти запровадження локдану. Він, вважає, що найгірше буде у тому випадку, якщо влада вирішить ввести у грудні “абсолютно безглуздий і бездумний” формат весняного карантину. Але запевняє, що наразі важко сказати, що саме передбачатиме локдаун на новорічні свята.

“Якщо ми говоримо про бездумне перенесення формату весняного, то це значить, що, по суті, ми будемо мати такі ж результати, як і навесні. Тобто у квітні це фактично було близько 15-20% падіння ВВП щодо відповідного періоду минулого року”, — переконаний Гліб Вишлінський.

Експерт також додає, що, як йому здається, сьогодні, насправді, ані президент, ані уряд, і навіть МОЗ, не підтримують формату локдауну, як було весною цього року.

На думку директора економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, суворі обмеження також негативно вплинуть на економіку, особливо якщо зупиниться транспорт, оскільки від нього залежить багато економічних факторів. “Дуже важливо у цьому контексті, щоб не відбулося припинення транспортного сполучення, особливо у великих містах, закриття метро. Як раз тут можливі найбільші проблеми. Автоматично це призведе до зменшення видатків на соціальну підтримку, зменшення заробітних плат, що є стимулом для економіки, оскільки, коли ми витрачаємо кошти, ми стимулюємо пропозицію, виробництво, а саме це є важливим у такий складний період.

Що буде з бізнесом

Василь Юрчишин вважає, що урядові заходи з допомоги бізнесу, на жаль, не допоможуть вирішити жодних проблем підприємців. “Компенсації, які пропонує уряд, оці 8 тисяч. Більш чесно було б сказати, що у нас немає коштів, виживайте, як хочете. А це, фактично, не вирішує жодної проблеми, особливо, коли на нас чекає зростання комунальних платежів. Ці разові 8 тисяч зникнуть і навіть люди не помітять, що їх отримали. На жаль, влада не продемонструвала послідовності й результативності в антикоронавірусній політиці. Я боюсь, якщо це (локдаун. — Ред.) станеться, результат не буде значним”, — переконаний директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова.

Думку колеги поділяє і Гліб Вишлінський, він також говорить, що для підприємців 8 тисяч гривень відіграють незначну роль, а на реальну дієву допомогу у держави просто не вистачить бюджетних грошей.

“Звісно, що 8 тисяч гривень, і лише для працівників, які мають заробітну плату до 30 тисяч “брудними”, а також для цього вони мають бути офіційно звільнені або відправлені на часткове безробіття, для ФОПів відіграють дуже малу роль. Так само ми бачимо за оцінками, те, що викладено у президентському законопроєкті, це, буквально, кілька мільярдів гривень бюджетних витрат. Очевидно, що втрати бізнесу від обмежень будуть набагато більшими. У нас річний ВВП понад 3 трлн гривень, тобто на місяць це плюс-мінус 300 млрд. Тому насправді більшість, як мені здається, що наразі ухвалюють рішення, вони виступають проти цієї ідеї. Оскільки на це потрібно витратити велику частину грошей. Так, наприклад, у Великій Британії, якщо закривається твій сектор, то ти отримаєш 80% своєї заробітної плати, але не більше, ніж мінімальна зарплата в країні. Якщо перерахувати на нас, на основі українських зарплат, відповідно, це було б приблизно 17 млрд на місяць — це десь близько 20% бюджетних витрат на місяць”, — зазначає експерт і додає, що у нас таких коштів немає.

Як це позначиться на людях

За словами Василя Юрчишина, знизиться попит і купівельна спроможність, у людей буде менше грошей, а отже й потреб. Фактично попит серед українців буде орієнтований на товари щоденного побуту. ” …Це (локдаун. — Ред.) призведе до зменшення видатків на соціальну підтримку, субсидіювання, зменшення заробітних плат”, — заявив експерт.

Що буде з цінами

Скорочення попиту може призвести до зменшення цін на продукти та товари, як, наприклад, це відбувається з одягом, коли великої потреби в ньому у людей, які працюють з дому, немає, говорить Гліб Вишлінський. За його прогнозами, локдаун не матиме впливу на ціни на продукти. “Ми побачили, що насправді навіть жорсткий формат, який був навесні, він жодним чином не вплинув на ціни. Ні позитивно, ні негативно. Суттєвий вплив на ціни зараз мають два чинники: один — це девальвація навіть не гривні до долара, бо вона вже відбулася і гривня стабілізувалася на рівні 27,5-28,5, а девальвація долара до євро, оскільки багато усього ми імпортуємо із зони євро. Тому ми бачимо за товарами, продуктами харчування, ліками, які закуповуються у Європі в євро, що та девальвація, яка відбулася до долара, умовно, на 10%, на неї наклалася девальвація до євро ще 15% і, відповідно, це дало помітне зростання. Друге — це те, що ми цього року отримуємо менший врожай зернових і багатьох інших культур, тому спочатку ми маємо зростання цін на те, що виробляється безпосередньо з зерна, а потім на м’ясо, молоко через нестачу кормів”, — пояснив виконавчий директор Центру економічної стратегії.

Що буде з доларом

Директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що локдаун не матиме суттєвого впливу на курс долара, однак помірна девальвація гривні, яка спостерігається і зараз, навпаки підтримуватиме купівельну спроможність українців. “Думаю, на курсі долара це (локдаун. — Ред.) не позначиться, бо такими заходами, коли у людей немає грошей і відбуваються різні обмеження, цим самим обмежується попит, зокрема на долари. Сам собою долар може зміцнюватися, це може залежати від ситуації на міжнародних ринках, тут є різні фактори. Але з точки зору купівельної спроможності, це навряд чи вплине, оскільки у людей буде менше грошей і менша купівельна спроможність та більша потреба у товарах повсякденного побуту, який торгується за гривню. Тому, я думаю, це не призведе до якось девальваційного сплеску. Швидше за все, слабка девальвація, яку ми бачимо зараз, вона триватиме”, — заявив Юрчишин.

Він додав, що нічого погано у помірній, слабкій і прогнозованій девальвації немає, оскільки вона може виступати елементом підтримки купівельної спроможності. “Якщо у вас вдома є долар, то легка девальвація означає, що завтра він буде трішки більший і ви зможете його використати трішки краще”, — пояснив експерт.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.