Четверг , 28 Март 2024
Экономика

До кого прийдуть податківці та чому небезпечна податкова амністія Зеленського, – Южаніна

“Інформую поки коротко і без деталей. У Верховній Раді прийняли за основу президентський законопроект №5153 про добровільне декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, або так звану податкову амністію. Питання виведення з тіні української економіки законопроект аж ніяк не вирішує, зате створює додаткові бар’єри для забезпечення рівності перед законом усіх платників податків і може тільки збільшити прірву між бідними та багатими”, – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише народний депутат Ніна Южаніна, інформує UAINFO.org.   

“Не підлягають амністії:

– особи, які з 2005 року подавали декларації відповідно до законодавства у сфері запобігання корупції (в тому числі паперові, які зараз зберігаються лише в архівах особових справ працівників органів державної влади та місцевого самоврядування);

– грошові кошти у готівці, які зберігають громадяни як власні заощадження для навчання дітей, лікування або будівництво житла тощо.

Яка ж цільова аудиторія податкової амністії від Зеленського?

– Це передусім менеджмент та власники українських підприємств (засновники, керівники, топ-менеджмент), які за діючої податкової системи і великого навантаження на фонд оплати праці протягом тривалого часу не показували реальний рівень заробітної плати.

– Це трудові мігранти. Мільйони людей працюють за межами України, отримуючи в тому числі неофіційні доходи, перераховують їх в Україну і саме ці кошти дають можливість чималій кількості населення придбавати активи.

Щодо норм безумовної податкової амністії, то вони взагалі не зрозуміло за якими критеріями визначалися. Після цієї кампанії декларування всі, хто має у власності одну квартиру понад 120 кв. м або один будинок понад 250 кв. м, або ж дві квартири будь-якої площі, або більш як один транспортний засіб, інші активи понад 400 тисяч гривень тощо, потраплять до зони ризику.

Будьте певні! До таких людей, пересічних українців, прийдуть податкові органи, які мають податкову інформацію лише з 1998 року. І спробуйте тоді довести, що на придбання цих активів ви все життя відкладали з офіційної зарплати, яку вже було оподатковано, і не повинні сплачувати додатково ще 5% тільки тому, що так заманулося законодавцям.

Переважна більшість експертів застерігають про ці ризики, а також зауважують: офшорні доходи вже амністовані.

Законами №786 і №1117, прийнятими монобільшістю, передбачено: не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи за 2020, 2021 рік доходи у грошовій або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації, припинення іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи платником податків.

Всі доходи, які будуть отримані з офшорів, будуть легалізовані під 0%!

Тобто вже одна податкова амністія від Зеленського, через яку бюджет недоотримає величезну суму коштів, відбулася.

А те, що ми бачимо зараз – виконання його «програмної» обіцянки за рахунок звичайних людей.

Здається, у цієї влади стає вже трендом – заводити в оману, видавати бажане за дійсне, подавати проекти та ще й приймати закони на догоду передвиборчим гаслам, при цьому не дуже (або майже зовсім) не розуміючи реальних можливостей державних органів.

Заради громадян України і, як би пафосно не звучало, майбутнього нашої країни – приймати таку амністію небезпечно”, – завершує Южаніна.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.