Пятница , 29 Март 2024
Экономика

Наслідки карантину чи “соціальна невідповідальність” для 5 млн пенсіонерів? – експерти пояснили, чому індексація пенсій відбулась не для всіх

Уряд здійснив індексацію пенсій лише для 8 млн пенсіонерів, в той час як окремі категорії пенсіонерів (близько 5 млн осіб), не отримали підвищення виплат. Одна із причин – відсутність коштів у Пенсійному фонді України, в тому числі через неспроможність бізнесу в Україні сплачувати податки в умовах карантинних обмежень. 

Про це сказав експерт із соціальної політики Андрій Павловський, коментуючи індексацію пенсій для пенсіонерів, що було здійснено урядом, передає UAINFO.org.

Експерт нагадав, що за березень уряд завершив індексацію пенсій, виплативши для 8 млн пенсіонерів 43 млрд грн, а середній розмір підвищення для одного пенсіонера склав близько 300 грн. Водночас для 5 млн пенсіонерів підвищення виплат не відбулось.  

«Для підвищення пенсій уряду бракує грошей, на які розраховував КМУ, формуючи Державний бюджет України. Тому сьогодні уряд іде шляхом того, що виокремлюють окремі категорії населення і їм роблять окремі надбавки до пенсії», – сказав він.   

Експерт нагадав, що з 1-го квітня уряд планував підвищити виплати пенсіонерам, віком 75+ років, але «з незрозумілих причин уряд переніс таке підвищення на 1 липня». Водночас у Держказначействі заявили, що за останній місяць надійшло на 3 млрд грн менше, аніж розраховували надходжень до Пенсійного фонду.  

«Тому проіндексували виплати лише для 8 млн пенсіонерів із 13 млн, а 5 млн залишились без індексації. Це великі категорії: військовослужбовці, державні службовці, науковці та частина чорнобильців – вони залишились без індексації і перерахунку пенсії», – зауважив Андрій Павловський і додав, що запланований об’єм коштів не надійшов в тому числі через ситуацію із карантинними обмеженнями.   

Політичний експерт Олександр Антонюк додав, що локдаун в Україні дійсно мав прямий наслідок на наповнення, в тому числі Пенсійного фонду, оскільки бізнес став сплачувати значно менше податків. 

«Частина бізнесу не виходить на роботу і не сплачує податки. Тому маємо скорочення надходжень особливо в першому кварталі. Також на ситуацію має місце вплив претендентів на одноразову допомогу для бізнесу за рахунок Державного бюджету. За цих умов відсутня можливість провести задеклароване урядом підвищення пенсії», – завершив Олександр Антонюк.  

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...

ЕС планирует направить ресурсы Центробанка Российской Федерации в Украину с июля этого года

Согласно предложению ЕС Украина начнёт получать средства прибыли Центробанка РФ.

Транспортная свобода: Украина борется за права перевозчиков в соглашении с ЕС

Соглашение о проведении либеральной трансформации грузовых перевозок с ЕС важны для Украины.