Среда , 24 Апрель 2024
Происшествия

Нацполіція затримала учасників угрупування, які викрадали дорогі авто

Учасники угруповання виготовляли та збували у великій кількості фальшиві документи, в тому числі з голографічними захисними елементами. Крім того, вони викрадали автомобілі бізнес-класу, змінювали номери агрегатів та збували авто за фальшивими документами.

Викрили зловмисників працівники внутрішньої безпеки та Головного слідчого управління Національної поліції України, повідомляє прес-служба МВС України.

Працівники Одеського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ встановили злочинну групу автовикрадачів. Вона діяла не лише в Одеському регіоні, а й на території інших областей України. Викрадачів цікавили елітні автомобілі. На них зловмисники перебивали VIN-коди, змінювали державні номерні знаки та згодом продавали.

Правоохоронці затримали трьох осіб причетних до злочинів, та оголосили їм підозру за ст.289 Кримінального кодексу України. Враховуючи, що зловмисники використовували у своїй справі підроблені документи на авто, поліцейські також розпочали кримінальне провадження ще й за ст.358 Кримінального кодексу України.

Крім того, оперативники Департаменту внутрішньої безпеки НПУ з’ясували, що затримані викрадачі автомобілів є учасниками потужної, чисельної злочинної групи. Окрім викрадення авто та підробки документів, її учасники займались незаконним виготовленням, зберіганням та збутом підроблених марок акцизного податку та голографічних захисних елементів. За цим фактом працівники Головного слідчого управління Нацполіції, за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України, внесли відомості до ЄРДР і за ч.2 ст.199 Кримінального кодексу України.

Організатором угрупування виявився 28-річний мешканець Одеси. До своєї кримінальної діяльності він залучив свою дружину та чотирьох співробітників з підрозділів одеської та донецької поліції. За грошову винагороду вони систематично надавали учасникам групи відомості зі службових інформаційних баз. Крім того, по іншим регіонам України теж діяли «представники» групи, зокрема і в столиці.

Кожен учасник групи виконував свою роль: лідер через мобільні додатки приймав замовлення на фальшиві документи та займався їх виготовленням. Виконавці здійснювали кур’єрську доставкою документів та забирали оплату. Також вони шукали клієнтів на викрадені авто та доставляли авто на «відстійник». Крім того, зловмисники «перепрошивали» заводські номери агрегатів, виготовляли фальшиві документи на автомобіль, займались збутом транспортного засобу та іншим.

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції заочно оголосили підозру організаторові групи за ч.5 ст.27, ч.2 ст.289, ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України (пособництво у незаконному заволодінні ТЗ і за використання підроблених документів).

Навесні 2018 року головного фігуранта затримали працівники Сумського управління ДВБ Нацполіції за надання неправомірної вигоди посадовцю поліції. Патрульна поліція зупинила на Сумщині автомобіль Toyota RAV-4. Під час перевірки документів, які надав водій, виявилось, що записи в реєстраційних документах не співпадають з наявними в обліках МВС України. Транспортний засіб вилучили.
За кілька днів в кабінет до начальника патрульної поліції Сумщини прийшов організатор групи. Він запропонував дві тисячі доларів США за повернення автівки. За фактом пропозиції неправомірної вигоди було розпочате кримінальне провадження за ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України. Матеріали провадження скеровано до суду з обвинувальним актом.

Задля виготовлення та реалізації фальшивих документів у Києві одесит залучив до злочинної діяльності окрему групу. Її організатором був 46-річний чоловік. «Партнер» поширював оголошення в інтернет-мережі про надання послуг на виготовлення посвідчень водія, свідоцтва про реєстрацію ТЗ. Також пропонувалися паспорти України та закордонні паспорти, службові посвідчення та перепустки, документи на нерозмитнені, викрадені, проблемні авто та авто-«двійники». Фальшивки, особливо документи з голографічним захисним покриттям, виготовлялися і збувалися зловмисниками щоденно та у великій кількості.

Так, у Подільському районі Києва співробітники патрульної поліції зупинили автомобіль Volkswagen Passat B8 за порушення Правил дорожнього руху. Водій вийшов з авто і пред’явив поліцейським службову перепустку, а пасажир, який перебував у салоні авто, пересів на місце водія і поїхав з місця події. За кілька годин його зупинили патрульні у іншому районі міста. Однак на автомобілі вже був інший державний номерний знак, а водій знову ж таки пред’явив перепустку, яка мала би дозволити йому безперешкодний рух.

Того ж дня працівники Київського міського управління ДВБ НПУ встановили, що перепустка фальшива. Слідчі Подільського УП за цим фактом внесли відомості до ЄРДР за ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України. Обоє водіїв зізналися, де і яким чином замовили підробки.

Правоохоронці провели кілька оперативних закупівель документів. Їх експертиза підтвердила ознаки підробки. Також поліцейські провели низку заходів та встановили місце знаходження обладнання для виготовлення фальшивок. За попередніми підрахунками, лише збут «липових» перепусток за рік приніс одеситові та його «командам» понад два мільйони гривень прибутку.

Отримавши ухвалу суду, працівники Департаменту внутрішньої безпеки та слідчі ГСУ провели масштабну спецоперацію на території Одеси, Києва та Київської області, Хмельницького, Запоріжжя, Львова, Полтави, Сум та Донецької області. Одночасно поведено 26 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів злочинного угрупування.

Під час заходів правоохоронці вилучили чимало фальшивих документів. Серед них посвідчення працівника поліції, обладнання та пластик для виготовлення фальшивок, оргтехніку, банківські картки, зброю з ознаками переробки під бойову та майже 300 набоїв. Серед вилученого – державні номерні знаки, зокрема на синьому фоні, станок для виготовлення дублюючих табличок на авто, перебиті агрегатні номери та транспортні засоби, які перебували у розшуку, заготовки на ключі до різних авто та GPS-трекер.

28-річного лідера злочинної групи бійці відділу швидкого реагування, оперативники ДВБ та слідчі ГСУ НПУ затримали у місті Пирятин. На підставі ст. 191 КПК України його затримано та подано клопотання до суду про взяття під варту. Тривають подальші слідчі дії, з метою притягнення до відповідальності інших учасників злочинного угрупування, в тому числі причетних співробітників правоохоронних органів.

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Количество жертв обстрела Одесского района выросло

Количество жертв, погибших из-за обстрела Одесского района украинского государства 10 апреля продолжает...

В Риге началось расследование против мужчины, сорвавшего украинский флаг

В центре столицы латвийского государства мужчина сорвал флаг украинского государства.

В Гонконге макака заразила человека редким вирусом через укус, приемник коронавируса

Мужчина на данный момент находится в критическом состоянии в отделении интенсивной терапии.

Сколько людей пострадало от ночной атаки ВС РФ по Харькову?

В Харькове из-за попадания российского БПЛА в дом частного типа во время...