Пятница , 29 Март 2024
Политика

Дух новаторства та управлінський досвід — ідеальний союз

Ледь не щодня виходить по кілька соціологічних досліджень, які розповідають про останні електоральні уподобання українців. Звісно, поки що не зовсім зрозумілою є ситуація на мажоритарних округах, втім, ми вже більш-менш розуміємо, які партії пройдуть до Верховної Ради дев’ятого скликання за списками. Тож у політикумі та експертному середовищі все частіше обговорюють конфігурацію майбутньої коаліції. Ну і, звичайно ж, експерти роблять свої прогнози стосовно того, хто б міг очолити уряд.

 Хто увійде в коаліцію та стане прем’єром?

Політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко переконаний, що на посаді прем’єра потрібен досвідчений політик, і на тренування немає часу.

«Згідно останніх даних соцопитувань, на першому місці серед партій – «Слуга народу», на другому її антипод – «Опозиційна платформа», на третьому – партія «Батьківщина». Після завершення дочасних парламентських виборів сформуються як мінімум три-чотири партії-переможці. Та перші дві політсили не зможуть укласти союз. Тож «Слуга народу» підпише договір з третьою у рейтингу політичною силою – партією Юлії Тимошенко. (До речі, так часто трапляється, що перші та треті укладають союзи). І вони вже разом обиратимуть прем’єра. І тут шанси Тимошенко вищі, ніж у будь-кого іншого», – пояснює Віктор Небоженко.

Експерт наголошує на тому, що прем’єр-міністр мусить відмінно розбиратися у роботі парламенту, а не бути новачком. Голова Кабміну повинен мати досвід комунікації з Верховною Радою, адже робота уряду і парламенту мають бути синхронізовані.

«Прем’єр-міністр повинен мати досвід роботи, а не починати «тренуватися» на Кабміні. І, насамкінець, він мусить уміти працювати з міжнародними фінансовими організаціями, оскільки нас очікують дуже складні перемовини з МВФ. І знову таки, на мою думку, найкраще на цю посаду підходить саме Тимошенко», – констатував політолог.

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак вважає, що найбільш конструктивною та бажаною для країни була б велика коаліція, в яку б увійшли партії «Слуга народу», «Батьківщина» та «Голос».

«Такий формат дозволив би органічно поєднати дух новаторства та управлінський досвід. І, до речі, в такій конфігурації можна було б вийти на конституційну більшість. І це дуже важливо. Це було б потрібно для внесення змін до Основного Закону. Нагадаю, що у тієї ж Юлії Тимошенко є концепт нової народної Конституції, який передбачає ліквідацію двовладдя, нову виборчу систему, розширення механізмів народовладдя. І безумовно, якісь елементи цієї роботи можна було б і нині взяти за основу», – зазначив політтехнолог.

За словами Олега Постернака, український виборець чекає на конкретні справи. А восени якраз можна було би включити до порядку денного саме ті речі, які допоможуть відчути реальний результат.

«Це і бюджет економічного росту, зменшення податкового тиску, зниження тарифів, недопущення земельного дерибану, якщо мораторій на продаж землі знімуть… Із цими задачами та викликами зможе впоратися тільки людина, яка має управлінський досвід та економічне мислення. А маючи досвід вирішення складних проблем, можна показати перші результати вже за сто днів. Я маю на увазі Юлію Тимошенко. Саме вона в такій коаліційній конфігурації була б ефективним прем’єром. По-перше, є «Новий курс», а по-друге, коаліційна команда могла би поєднати молодих діячів та перевірені кадри, які здатні приймати ефективні рішення. І для країни такий коаліційний компроміс був би бажаним», – завершив експерт.

 

Головне – консолідація

Поміж тим сама Юлія Тимошенко закликає до об’єднання політичні сили, які є прихильниками змін. В ефірі каналу «112 Україна» вона нагадала, що сьогодні перед Україною постали дуже серйозні виклики. Вирішити їх зможе консолідація здорових політичних сил, які готові ламати стару систему та боротися з корупцією, чіткий план дій та професіонали у владі.

За словами лідера «Батьківщини», сьогодні країна перебуває у складній ситуації. Лише у вересні нам треба повертати майже 2 млрд дол. зовнішніх кредитів, продовжують падати соціальні стандарти, економіка, щохвилини дві людини виїжджає шукати щастя в інших країнах, нагадала вона.

Юлія Тимошенко переконана, що об’єднання всіх здорових політичних сил, які готові вести Україну до європейських стандартів, консолідація суспільства – головна місія президента наразі. Такому об’єднанню потрібний чіткий план дій, впевнена голова партії. І таким планом може стати «Новий курс», розроблений Юлією Тимошенко разом із кращими фахівцями країни.

Тимошенко зауважує, що для подолання викликів потрібні не лише прагнення нового, а й професіоналізм та компетентність: «У новій владі треба поєднати новизну, креативний погляд з професіоналізмом. У парламент мають пройти проукраїнські сили, готові ламати стару систему».

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...