Вторник , 16 Апрель 2024
Политика

Реєстрацію завершено: більше жінок, менше кандидатів, чимало клонів

Нинішня виборча кампанія досить стрімка та непередбачувана. До останнього не було зрозуміло, чи відбудуться дочасні вибори до Верховної Ради 21 липня. Та Конституційний суд все ж поставив крапку й визначив: виборам бути. Центральна виборча комісія своєю чергою вже закінчила реєстрацію кандидатів. ЦВК, до речі, довелося дуже нелегко, бо строки самої кампанії досить стислі, а багато хто з кандидатів якраз і чекав на рішення КСУ, тож близько 90% кандидатів подали документи в останні дні реєстрації. Та в Центрвиборчкомі з усім впорались. І тепер розпочалася справжня кампанія.

ЦВК зареєструвала на позачергових парламентських виборах 5949 кандидатів. Загалом 65 партій є суб’єктами виборчого процесу (висувають кандидатів у багатомандатному загальнонаціональному окрузі, в мажоритарних одномандатних округах, або і там, і там). Між іншим, у 2014 році потрапити до парламенту мали бажання загалом 6611 чоловік. Тож нині маємо дещо менший конкурс на одне місце, аніж п’ять років тому.

У ЦВК також зазначили, що серед кандидатів переважають чоловіки – 77,49% від загальної кількості зареєстрованих. Але порівняно з попередніми виборами жінки активніше балотуються: 2014 року їх було лише 19,84% від загальної кількості, а сьогодні – 22,51%. Окрім того, нинішні кандидати в депутати трохи помолодшали: середній вік претендентів на депутатські мандати в 2014-му був 43 роки, зараз – 42.

За партійними списками нині зареєстровано 2760 кандидатів – їх висунули загалом 22 політичні сили. Водночас у Комітеті виборців України зазначають, що в державі існує 352 політичні сили. (До речі, це європейський рекорд. В Румунії є 124 партії, в Польщі – 80, у Литві – 38). Тож якщо порахувати, то виявляється, що 94% з наших партій проігнорували вибори в багатомандатному окрузі.

Для порівняння: в 2012 році за списками обиралися 22 політичні партії, в 2014-му – 29. А за період від 2014 року в Україні з’явилося понад сто нових політичних сил.

У КВУ також нагадали, що систематична неучасть партій у виборах може стати підставою для анулювання їх реєстрації.

 По одномандатних округах на вибори до Верховної Ради йде 3174 особи. З них 1444 висунуті політичними партіями, 1730 – самовисуванці.

До речі, саме на «мажоритарці» буде найбільш спекотно. Запекла битва очікується у Дніпропетровській області: тут у 17 одномандатних виборчих округах (ОВО) змагатимуться 315 осіб. Найбільший конкурс в окрузі №26, де зареєстровано 37 кандидатів.

Гаряче буде й у ОВО №94 на Київщині: 41 кандидат претендує на одне місце в парламенті! Цей округ, між іншим, дуже особливий, бо тут балотується велика кількість однофамільців. Перша серія: Дубинський Вадим Володимирович, Дубинський Максим Миколайович, Дубинський Олексій Петрович, Дубінський Олександр Анатолійович (прізвище відрізняється одною літерою, але на сто відсотків співзвучне). Друга серія: Кононенко Артур Романович, Кононенко Ігор Віталійович (саме той одіозний), Кононенко Олексій Федорович.

До речі, така ситуація фіксується в багатьох одномандатних округах. По дві-чотири людини мають однакове прізвище. Звісно, це можна вважати збігом обставин. Ну, наприклад, коли у людей дуже поширене прізвище… Втім, є випадки, щодо яких закрадається деяка підозра.

Хоча в самому Центрвиборчкомі говорять, що стовідсоткових клонів нині було менше, аніж раніше. «ЦВК зайняла принципову позицію щодо порушень правил та використання сумнівних виборчих технологій, а саме подання двійників. Ми зробили попереджувальний крок: внесли зміни в правила реєстрації. Кандидати повинні були вказувати в документах, чи змінювали вони прізвище, та час, коли це відбувалося», – зазначила Сліпачук. За її словами, якщо раніше кількість двійників у виборчих округах доходила до 6-7, то в 2019-му цифра зменшилася до 3-4 кандидатів.

Зазначимо, на позачергових виборах до Верховної Ради зареєстровано вісім кандидатів на прізвище Зеленський, але з іншими іменами та по-батькові та у різних округах. У ЦВК наголосили, що це не клони, а реальні люди, які не змінювали свої прізвища напередодні. До речі, серед кандидатів є і Голобородько. Щоправда, не Василь Петрович, а Павло Віталійович (ОВО №94).

Та повернімося до клонів. Дійсно, людей з однаковими прізвищами та іменами в одних і тих самих округах безліч. І ми до того, в принципі, звикли – цю брудну технологію використовують на кожних виборах. А зараз її модернізували. Тепер підробити намагаються бренд. Про це говорять у партії «Слуга народу». Так, представники політичної сили Олександр Качура та Вадим Галайчук звернулися до МВС із заявою про кримінальне правопорушення щодо реєстрації в одномандатних округах кандидатів, які незаконно використовують бренд партії у виборчій кампанії. За їхніми словами, зареєстровано близько ста кандидатів-клонів.

Ці особи вказали у своїх анкетних даних інформацію про те, що вони працюють у приватному підприємстві «Слуга народу», ТОВ «Слуга народу» або громадській організації «Слуга народу». На думку членів партії, тут є ознаки шахрайства. При цьому представники політичної сили стверджують, що ці організації та підприємства створювали саме під вибори. До того ж дехто з кандидатів в анкетах вказував свою приналежність до партії «Слуга народу», хоча це не відповідало дійсності.

Чим ще примітні ці вибори? Багато відомих політиків відмовилися від участі у цій кампанії. Основна причина – вони просто не знайшли собі місця під сонцем. Втім, багатьох старих знайомих ми побачимо у списках тих чи інших партій або як мажоритарників. Саме в одномандатні округи по всій Україні подалися багато токсичних персонажів, яких явно ніхто не бажав включати до списків, навіть політичні соратники.

Цікаво, що у цих виборах вперше не бере участі Юхим Звягільський, який був депутатом усіх скликань українського парламенту, починаючи з 1990 року!

Також на дочасних виборах балотуватиметься чи не найбільше за всю історію усілякого роду селебріті. Найбільшою зіркою цих перегонів можна назвати Святослава Вакарчука, який так і не ризикнув кандидувати в президенти, та нині пішов на вибори на чолі новоствореної партії «Голос». Ну, нарешті визначився… Та визначився не тільки він, а й Іво Бобул, якого давно сватали в політику. Звісно, жартома, але співак все ж послухався і пішов. Тепер він п’ятий номер у списку партії «Патріот».

Чи не найбільше знаменитостей набрав «Слуга народу». У партійному списку Олександр Ткаченко (№9), Жан Беленюк (№10), мажоритарниками йдуть Юрій Корявченков («Юзік»), Сергій Сивохо, Олександр Скічко, Микола Тищенко. Від «Голосу» за списком балотується Сергій Притула(№30). А від «Сили та честі» – Віталій Білоножко (№22). «Батьківщину» на одному з округів Вінниччини представляє Анастасія Приходько.

А ще ЦВК зареєструвала кандидатом в депутати ще одного нашого старого знайомого – Дарта Вікторовича Вейдера. Він балотується в Одесі по135-му виборчому округу. Тож буде весело? Головне, щоб не сумно!

Яна ДЖУНГАРОВА

“Вечірні Вісті”

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...

Украина осудила иранскую массированную атаку на Израиль

Украина высказала свою позицию относительно атаки Ирана по Израилю.

Что Зеленский заявил о планах Путина на счёт Харькова?

Путин желает захватить город Харьков, тем не менее, Украина делает всё, что...

Кэмерон призвал США разблокировать помощь Украине

Британский МИД призвал США к тому чтобы разблокировать пакет военной помощи украинскому...