Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Сергій Соболєв розповів, як Украні діяти в ситуації навколо повернення РФ до ПАРЄ

Позиція фракції «Батьківщини» щодо ситуації навколо повернення РФ до ПАРЄ полягає в тому, щоб максимально уникнути істерик і призначити нового міністра закордонних справ.

Про це заявив з парламентської трибуни перший заступник Голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Ситуація у ПАРЄ потребує швидкого рішення парламенту, президента і МЗС. Тому перше, на чому ми наполягаємо, – це відставка Клімкіна і призначення нового міністра закордонних справ. Без цього вести мову про скоординовану зовнішню політику навряд чи можливо», – наголосив він.

Політик також обурився тим фактом, що МЗС наразі без очільника, адже Павло Клімкін пішов у відпустку.

«Нагадаю, що ключове рішення, яке ухвалювалося щодо неможливості застосування санкцій до країн, які порушують статут Ради Європи, було ухвалене комітетом міністрів за відсутності міністра закордонних справ України. Це безпрецедентний випадок!» – наголосив парламентар.

Наступний крок, який пропонує «Батьківщина», – зібрати делегацію ПАРЄ від України за участі спікера парламенту, президента і МЗС.

«Це дасть відповідь на питання, як ми діємо далі як делегація і з чим ми виходимо на наступну сесію ПАРЄ. Адже в жовтні буде новий етап підтвердження або не підтвердження повноважень делегації Росії у зв’язку з тим, що їх депутати обиралися головами анексованого Криму», – пояснив Соболєв.

Він також озвучив ще одне питання, яке потребує відповіді: чи може Росія брати учать у спостережній місії на виборах 21 липня: «Наша позиція чітка і зрозуміла: не може країна-агресор бути спостерігачем на виборах у країні щодо якої вона застосувала акти воєнних дій. Повинна бути заява парламенту щодо неможливості такої спостережної місії за участі країни-агресора».

«Це неправильно, коли гарячі голови пропонують не сплачувати внески до ПАРЄ і не користуватися безпосередньо судом з прав людини. Наша позиція незмінна щодо 40 млн громадян України: вони мають право і надалі звертатися в Європейський суд з прав людини», – прокоментував можливість неучасті української делегації в ПАРЄ Сергій Соболєв.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...