Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

ОПОРА: Серед переліку кандидатів немає жодної жінки аж в 25 одномандатних виборчих округах

Громадянська мережа ОПОРА підвела підсумки реєстрації кандидатів в народні депутати на дочасних виборах до ВР, які відбудуться 21 липня.

Станом на 28 червня Центральна виборча комісія зареєструвала 5 853 кандидати, з яких 3 179 (або 54%) балотуються в 199-ти одномандатних виборчих округах, а 2 674 (46%) висунуті політичними партіями в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі. У цілому кількість зареєстрованих кандидатів не стала рекордною для українських виборів й не перевищила показник позачергових парламентських виборів 2014 року, коли своїм пасивним виборчим правом скористалися 6 627 осіб. 

Списки своїх кандидатів в межах загальнодержавного виборчого округу висунули 22 політичні партії, тоді як в 2014 році зареєструвалося 29 політичних партій. ЦВК відмовила у реєстрації трьом політичним партіями – “Союзу Лівих Сил”, Комуністичній партії України і “Руху Нових Сил Михайла Саакашвілі”. Остання з них успішно оскаржила рішення ЦВК в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва, а 29 червня Верховний Суд підтвердив рішення апеляційного адміністративного суду і зобов’язав ЦВК повторно зареєструвати партію “Рух нових сил”.

В одномандатних виборчих округах своїх кандидатів (всього 1 437 осіб) висунули 52 політичні партії. Це суттєво більше, ніж на позачергових парламентських виборах 2014 року, але не перевищує показник 2012 року, коли на виборах до Верховної Ради своїх кандидатів у одномандатних округах висунула 81 політична партія.  Разом з тим більшість зареєстрованих кандидатів-мажоритарників (1 742 особи або 55%) є самовисуванцями. Середня ж кількість кандидатів, які балотуються в одномандатному окрузі, складає 16 осіб (в 2014 році таких нараховувалося 18 осіб). Найбільше кандидатів-мажоритарників – 50 осіб – балотується в 133 виборчому окрузі з центром в м. Одеса. Тоді як найменше – по 6 осіб – балотується в чотирьох виборчих округах – №46 (м. Бахмут, Донецька область), №177 (м. Куп’янськ, Харківська область), №178 (м. Балаклія, Харківська область) і №188 (м. Хмельницький). “Слуга народу” – єдина партія, які висунула кандидатів у всіх одномандатних мажоритарних округах. 34 політичні партії висунули списки кандидатів, які включають менше десяти осіб. Тоді як п’ять партій взагалі не висунули кандидатів у загальнодержавному окрузі, хоча мають значне представництво кандидатів в одномандатних округах (серед них “Українська стратегія Гройсмана”).

Серед переліку кандидатів немає жодної жінки аж в 25 одномандатних виборчих округах, які територіально знаходяться в 16 областях України. Найбільша кількість жінок-кандидаток (по 10 осіб) балотується в 221 окрузі м. Києва (Печерський район) і 95 окрузі Київської області (м. Ірпінь).

 

oporaua.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".