Четверг , 28 Март 2024
Политика

Феміда проти тарифів. Рахунок 2:0

Можна довго й наполегливо казати, що біле це чорне, але правда рано чи пізно візьме своє. Феміда вже вдруге визнає, що ціни на газ для населення та теплокомуненерго у травні 2016 року з легкої руки прем’єр-міністра Гройсмана, який без зайвої скромності називає себе соціальним, було підвищено незаконно.

Минулого тижня Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію Кабінету міністрів і підтвердив законність рішення колегії суддів Окружного адміністративного суду м. Києва, яка задовольнила позов Юлії Тимошенко та ГО «Тарифна мобілізація» проти уряду щодо незаконного підвищення ціни на газ для населення та теплокомуненерго, яке відбулося у травні 2016 року.

Було очевидним, що після того, як суд першої інстанції (Окружний адміністративний суд м. Києва) через майже три роки розгляду справи визнав урядову постанову № 315 від 27.04.2016 року, яка запроваджувала формулу тарифоутворення «Дюсельдорф +», протиправною та нечинною з моменту прийняття, відповідачі (Кабмін, НКРЕКП та «Укргазвидобування») намагатимуться оскаржити це рішення. Але й апеляційна інстанція, дослідивши матеріали справи, відхилила апеляційні скарги, тим самим залишивши чинним рішення першої інстанції.

Представник Юлії Тимошенко у «тарифній справі» Микола Титаренко констатував, що судова система починає змінюватися й ухвалювати справедливі рішення. На його переконання, суд дійшов такого висновку через те, що відповідач не надав жодного економічного обґрунтування встановленої ціни на природний газ. Та й присутній у матеріалах справи експертний висновок не дає відповіді на це питання.

«І тепер суд першої та апеляційної інстанції підтвердили перевищення повноважень й необґрунтованість встановлених тарифів»,- зазначив адвокат у коментарі «ВВ».

Він нагадав, що відповідачі можуть подати впродовж 30 днів після отримання рішення касаційну скаргу. І, найімовірніше, Кабмін цією можливістю скористається. Також у них є процесуальна можливість клопотати перед судом касаційної інстанції про зупинення судового рішення Окружного адміністративного суду, яке було підтверджене апеляційною інстанцією.

Не дивно, що на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду відреагував і «винуватець урочистостей» пан Гройсман.

«Мова йде про рішення (суду. – Ред.), що скасовує рішення, яке вже кілька років не є чинним взагалі. Тому воно й було скасовано», – заявив «соціальний» прем’єр у Харкові, додавши, що рішення суду не тягне за собою відшкодування людям переплат за газ.

І ось тут він вчергове проявив всю свою «компетентність». Адже, нагадаємо, вже двома судовими інстанціями постанова № 315 від 27.04.2016 року визнана протиправною та нечинною з моменту прийняття. Тобто споживачі мають право вимагати перерахунку за весь термін її дії, тобто за 2,5 роки.

Згідно статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

За словами Миколи Титаренка, споживачам можна не чекати на касацію і звертатися вже зараз із заявами про перерахунок до постачальників газу (зазвичай це облгази). Адже рішення апеляційного суду вже набрало чинності. В заяві потрібно вказати обсяги газу, які були спожиті за період дії постанови, бажано вивести різницю між ціною, яка була сплачена, та тією, яка діяла до ухвали постанови № 315, та зробити посилання на судове рішення. Щоб унеможливити ігнорування з боку облгазів, відповідну заяву потрібно або принести власноруч та вимагати її зареєструвати, або направити до постачальника замовним листом.

У разі, якщо газопостачальник відмовиться робити перерахунок, доведеться стягувати з нього компенсацію в судовому порядку в цивільному судочинстві. На жаль, колективних заяв тут не може бути. Кожне домогосподарство використовує свій обсяг газу. Тому той, хто хоче добитися перерахунку, має подавати заяву окремо.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.