Понедельник , 18 Март 2024
Политика

Борис Беспалий: Чим більшою, чим потужнішою буде команда «Батьківщини» у новій Верховній Раді, тим краще буде і Україні, і її громадянам

«Батьківщина» пропонує скликати позачергову сесію терміново, 23 липня. Партія підтримала антикорупційний порядок денний, запропонований президентом. Та якщо вже збиратись позачергово, то чого ж цим обмежуватись?

Око муляє і душу вивертає як одна за одною розсипаються у судах справи проти поплічників В. Януковича та високопоставлених корупціонерів. Десь порошенкова влада їх прокришувала, але ж сипляться і справи в іноземних судах, крім деяких з іноземним супроводом. Скажімо, у Стокгольмському арбітражі, де блискуче перемогли газові угоди прем’єрства Ю. Тимошенко. Завдяки їх високому правовому рівню. Чи хтось вважає ніби безграмотний папірець мав там хоч якісь шанси?

ПРО ПРАВО
На жаль, юридичний супровід команди нового президента теж не на висоті: елементарний прокол з ініціюванням «позачергового засідання» Верховної Ради тому ще одне підтвердження.

Верховна Рада працює сесійно (ч.2. ст.82 Конституції України https://zakon.rada.gov.ua/la…/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80). А чергова десята парламентська сесія вже закрита (https://www.ukrinform.ua/…/2739037-spiker-zakriv-ostanne-za…). А поза сесією пленарні засідання Верховної Ради – неконституційні. Та згідно ч.1. ст. 90 Конституції повноваження Верховної Ради тривають, і триватимуть до дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради. І жодних перешкод для скликання позачергової парламентської сесії немає.

Тому на бліц-брифінгу у четвер 18 липня (https://www.facebook.com/musikaif.ru/videos/296019014641860/) Ю. Тимошенко абсолютно логічно, і юридично коректно, запропонувала скликати ПОЗАЧЕРГОВУ СЕСІЮ ПАРЛАМЕНТУ. І проінформувала, що «Батьківщина» звернеться з відповідно пропозицією до Президента. Адже згідно ч.2. ст. 82 Конституції (https://zakon.rada.gov.ua/la…/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80) «Позачергові сесії Верховної Ради України, із зазначенням порядку денного, скликаються Головою Верховної Ради України на вимогу Президента України або на вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.». 

Про «третину народних депутатів» годі й мріяти, а президент чому б і ні? І конституційна норма імперативна «скликаються Головою», а не «можуть скликатися»! А. Парубію вже не викрутитись, не ухилитись.

ПРО ЗМІСТИ
«Батьківщина» підтримала антикорупційний порядок денний запропонований президентом. Та якщо вже збиратись позачергово, то чого ж цим обмежуватись?
Може хто за виборами забув, що після літа наступає зима, а тарифи для більшості українців усе ще непосильні, діюча «медична реформа» згубна, а мінімальна пенсія – нижча прожиткового мінімуму! Відтак, «Батьківщина» пропонує невідкладно вирішити і ці питання, тим паче, що відповідні законопроекти нею уже напрацьовані:

1) повернути газ українського видобутку для споживання українських громадян і бюджетної сфери (дитсадки, школи, лікарні …), а також установити не більше 30% прибутковості на його видобування. Що дозволить не лише знизити удвічі ціну на сам газ, але і на тепло й гарячу воду, де газ є основною ціновою складовою;

2) припинити діючу медреформу, натомість негайно запровадити обов’язкове медичне страхування;

3) внести зміни до Держбюджету-2019, «які припинять знущання над пенсіонерами» і, нарешті, буде виконаний закон за яким пенсії не можуть бути нижчими за прожитковий мінімум для пенсіонерів 3094 грн.

Зміни ці чекати не можуть з двох причин:

По-перше, це питання виживання, як вижити під прожитковою рискою?

По-друге, це питання технологій, переадресація газових потоків і перерахунок тарифів потребують часу, літо перейшло екватор, осінь в Україні не екваторіальна – опалювальний сезон на носі.

Тому «Батьківщина» пропонує скликати позачергову сесію терміново, 23 липня.

Та чи не забагато питань, для однієї сесії? Жодним чином, адже ні кількість робочих днів, ні кількість засідань позачергової сесії (як і чергової) не лімітовано. Якщо народні депутати насамкінець нормально попрацюють, то лиха з ними не станеться, не розтають.

ПРО РОЗКЛАДИ НОВОГО ПАРЛАМЕНТУ
З усього того, хто скаже, що команді неофітів у владі непотрібна кваліфікована поміч? Як правнича, так і змістовна. І хто заперечить, що найбільш кваліфікованою і соціально-відповідальною командою для того є команда Юлії Тимошенко, команда «Батьківщини». І справа вже зовсім ясна, чим більшою, чим потужнішою буде вона у новій Верховній Раді, тим краще буде і Україні, і її громадянам.
Борис Беспалий,
«Фейсбук»18.07.2019

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.