Четверг , 28 Март 2024
Политика

Дев’яте скликання: з новими обличчями та без одіозних політиків

До 5серпня Центральна виборча комісія має оголосити  офіційні результати дочасних парламентських виборів. І в ЦВК говорять, що впораються із завданням попри те, що на деяких одномандатних округах виникали проблеми. Потім до 10 серпня прізвища новообраних парламентарів мають опублікувати в офіційних виданнях – «Голос України» та «Урядовий кур’єр». І не пізніше аніж на тридцятий день після оприлюднення підсумків волевиявлення повинен зібратися новий парламент. Тобто це має відбутися не пізніше 9 вересня. Тож як на оголошення самих результатів, так і на перше засідання ВР чекати залишилось недовго. Та наразі можна проаналізувати майбутній склад Верховної Ради дев’ятого скликання за попередніми даними .

Депутати гарнішають та молодшають

Громадянська мережа ОПОРА підрахувала, що Верховна Рада дев’ятого скликання оновиться на 80,4%. Тобто лише 82 нардепи змогли переобратися на новий строк. 342 особи, як виграли вибори (пройшли по «мажоритарці» чи за партійними списками), – новачки.

Найбільше парламент оновився після виборів 1994 року – на 84% (друге скликання). Хоча ця цифра була тоді абсолютно логічною, зрозумілою та передбачуваною, на відміну від нинішньої. На усіх інших виборах нових облич було менше: 1998 року ВР оновилася на 66%, 2002 року – на 60%, 2006 року – на 60%, 2007 року – на 35 %, 2012 року – на 67 %, 2014 року – на 56 %.

Загалом до нової Верховної Ради обрали 336 чоловіків та 88 жінок. Спостерігаємо колосальну нерівність. Втім, є і гарні новини: у парламенті дев’ятого скликання працюватиме на 39 жінок більше, ніж у ВР восьмого скликання. Так, за підрахунками ОПОРИ, нині за списками партій до ВР потрапила 61 жінка, а 27 перемогли в мажоритарних округах.

Якщо аналізувати  «віковий портрет» парламенту, то у Верховній Раді працюватиме 17 нардепів віком від 21 до 30 років; 121 депутат – від 31 до 45 років; 58 майбутнім парламентарям – від 46 до 60. Також у Верховній Раді працюватиме троє депутатів, яким більше 60 років. 41 рік – це середній вік депутата в нинішньому складі парламенту. Загалом, за даними ОПОРИ, середній вік народних обранців знизився на 7,4 року в порівнянні з попереднім скликанням парламенту.

Щодо освіти: 411 депутатів мають вищу освіту, 9 – середню спеціальну, 4 – середню загальну. 30 осіб на момент обрання були безробітними – це становить 16%.

Хто в прольоті, хто при мандаті?

Чимало відомих та навіть одіозних політиків не змогли потрапити до ВР наступного скликання. Так, програв вибори на мажоритарному окрузі № 94 Ігор Кононенко – близький соратник екс-президента Петра Порошенка. До речі, Кононенко йшов як самовисуванець! Без підтримки партії на перегони пішов ще один товариш Порошенка – Олександр Грановський (округ № 169, Харківщина), та і йому не пощастило. Програв вибори і славнозвісний Борислав Розенблат (округ №62 ).

Пролетів і професійний нардеп чотирьох скликань  Олександр Третьяков. На виборах 2014 року він обирався від партії БПП по округу №219 (Київ). Нині ж він вирішив спробувати щастя на тому ж окрузі, але як самовисуванець, і програв ресторатору Миколі Тищенку від «Слуги народу».

Не буде в майбутній Раді і самовисуванця Сергія Пашинського, який балотувався по округу №64 (Житомирщина). Рідна Одеса не дала шансу Сергію Ківалову (округ №135). Поза парламентським човном опинилась одіозна Олена Бондаренко, яка вирішила взяти округ №131 (Миколаївська область).

Досвідчений депутат Костянтин Жеваго, який засідав у ВР кількох скликань, «віддав» свій округ №150 25-річному Олексію Мовчану від «Слуги народу». Іронія полягає в тому, що кілька разів Жеваго вигравав саме у цьому мажоритарному окрузі.

Не зустрінемо ми в наступному парламенті й Володимира Литвина (йшов по округу №65, Житомирщина), а також В’ячеслава Богуслаєва (округ №77, Запорізька область).

Пролетіла і Надія Савченко (округ №51, Донеччина). За неї проголосувало аж… вісім чоловік. Це, звісно, не «рекорд», але дуже яскравий показник. До речі, її сестра Віра також пішла як «мажоритарник» (округ №45, Донеччина), де їй віддали свої голоси значно більше – 538 виборців. Проте і вона теж програла.

Також не потрапили до наступного парламенту Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Леонід Ємець, Вікторія Войціцька, Павло Різаненко, Євген Червоненко, Ігор Мірошниченко, Юрій Левченко, Андрій Іллєнко, Олександр Омельченко, Борислав Береза, Максим Бурбак, Іван Вінник, Сергій Каплін, Роман Безсмертний, Борис Колесніков, Дмитро Добкін… Пролетів і Михайло Добкін, який йшов за списком «Опоблоку». Серед «спис очників» ми не побачимо у ВР Володимира Гройсмана, Олега Ляшка, Євгена Мураєва, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Михеїла Саакашвілі, Михайла Поплавського та багато-багато інших відомих політиків.

Наразі на заміну професійним народним депутатам прийшли публічні особистості – зірки шоубізу, спортсмени, журналісти… (Хоча у ВР кожного скликання по кілька селебріті завжди було). Мандати отримають Святослав Вакарчук (вдруге), Олександр Скічко, Жан Беленюк, Микола Тищенко, Ольга Саладуха, Сергій Рахманін, Ольга Василевська, Сергій Швець, Олександр Ткаченко, Олександр Дубінський… А от Сергію Притулі та Сергію Сивохо не пощастило – вони депутатами не стануть.

Та не зірками єдиними… В окрузі №212 (Київ) переміг 44-річний лікар-анестезіолог Максим Перебийніс від «Слуги народу». У 213-му окрузі (Київ) – 30-річний стоматолог Артем Дубнов, знову-таки від президентської політсили. В окрузі № 77 (Запорізька область) перше місце посів 29-річний весільний фотограф Сергій Штепа («Слуга народу»). У 144-му окрузі (Полтавщина) перемогу одержав 34-річний Дмитро Нальотів – приватний підприємець та директор мережі атракціонів, який також представляв партію «СН».

Матимемо в новій ВР і загін «кварталівців» та близьких до них людей (ну а як же без них?): Юрій Корявченков, Максим Ткаченко, Олександр Кабанов, Олена Хоменко та Ірина Борзова.  

Отже, бачимо, що Верховна Рада дев’ятого скликання буде неймовірно строкатою і дуже незвичайною за своїм складом. Добре це чи не дуже, ми дізнаємося незабаром. І станеться це дійсно скоро, бо ж у цього парламенту вже не може бути відмовок, щоб не займатися корисними справами. З початку вересня увімкнеться таймер! Бо країна вже чекає на зміни.  

Вікторія МАРСОВА 

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.