Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Нестомлені законотворчістю

Фракції сформовано, комітети розподілено, керівництво парламенту обрано, прем’єр-міністра та склад уряду затверджено. Тож Верховна Рада може ставати до праці. Що ж пропонують нам парламентарі та президент? Які законопроекти в першу чергу вони мають намір ініціювати та розглядати?

Попри те, що Верховна Рада дев’ятого скликання тільки почала роботу, народні обранці вже встигли багато чого зробити. Зокрема, нарешті запустили процес відміни депутатського імунітету. Скільки ж десятиліть нам це обіцяла влада! Та, здається, крига скресла… Так парламентарі в ніч на 30 серпня ухвалили в першому читанні законопроект «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)». За це проголосували 363 народні депутати.

Нагадаємо, що документ був зареєстрований у парламенті попереднього скликання п’ятим президентом Петром Порошенком. Він пропонує виключити зі статті 80-ї Конституції України положення, яке гарантує парламентарям депутатську недоторканність і неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності без належної згоди Верховної Ради.

Конституційний суд України у червні 2018 року визнав цей законопроект конституційним. Але ані у екс-президента, ані у депутатів із так званої більшості минулої каденції руки до нього так і не дійшли…

Натомість вже у вівторок парламент має намір проголосувати за зміни до Основного Закону у другому читанні. Але річ у тім, що має місце юридичний казус. Законопроект пропонує зняти недоторканність з народних обранців з 1 січня 2020 року. А за чинним законодавством за зміни до Конституції треба голосувати двічі – на одній сесії набрати 300 голосів, а потім не менше голосів і на другій. Та перша сесія звичайно закриється за планом десь у лютому і тоді голосувати за законопроект заднім числом буде досить дивно і не зовсім правильно. Тож саме тому нині потрібно закрити першу сесію і відкрити другу.

Тож чекаємо. Та окрім недоторканності є чимало нагальних справ. Новообраний спікер Дмитро Разумков у своєму виступі з парламентської трибуни нагадав, що протягом багатьох років довіра до парламентаризму падала. Тож він пообіцяв, що віднині Верховна Рада «буде місцем, де воля українського народу перекладатиметься мовою законодавства».

Разумков озвучив три напрямки змін, якими мають зайнятися новоспечені парламентарі.

Перший напрямок – реформа інститутів влади і передусім Верховної Ради.

«Вищий законодавчий орган країни більше не буде олігархічним клубом за інтересами, притулком для втікачів від відповідальності або машиною для легалізації корупційних схем чи створення корупційних схем… Рада буде місцем, де воля українського народу перекладатиметься мовою законодавства і перетворюватиметься на стимули розвитку нашої з вами держави», – сказав Разумков.

Другий напрямок – очищення влади від корупційних практик, надмірної бюрократії та зарегульованості.

Третій напрямок – це запуск механізмів стрімкого економічного зростання.

«Наша мета – зростання економіки на рівні від 5% до 7% вже наступного року», – додав Разумков.

До речі, в перший же день роботи ВР дев’ятого скликання президент України Володимир Зеленський визначив перелік невідкладних законопроектів. Так, президент попросив Верховну Раду невідкладно розглянути 66 документів. Депутати підтримали спрощений розгляд цих ініціатив. Варто зазначити, що дев’ятнадцять із них передбачають зміни до Конституції України.

Зокрема мова йде про законопроект про імпічмент. Також глава держави пропонує зменшити кількість депутатів Верховної Ради України та закріпити пропорційну виборчу систему. Окрім того, пропонується запровадження додаткових підстав для дострокового припинення повноважень нардепа. Усі ці речі Зеленський обіцяв під час своєї виборчої кампанії та неодноразово анонсував.

Далі пропонується впровадження законодавчої ініціативи народу. Планується внести зміни до закону про запобігання корупції щодо її викривачів, яким платили б певний відсоток за викриття корупційного злочину. Про цей законопроект досить багато говорили в Офісі президента.

Ще глава держави пропонує зміни до Конституції щодо скасування адвокатської монополії; зміни до закону про Вищий антикорупційний суд; відтермінування штрафів за «євробляхи»; першочергові заходи з реформування органів прокуратури; забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції; зміни до закону про оборону щодо організації оборони держави…

Також мова йде про втрату депутатом державного фінансування у разі прогулів; приведення Регламенту Верховної Ради у відповідність до Конституції України; протидію зловживанню прав депутатів під час законодавчої процедури; зміни до статті про вимоги щодо пропозицій і правок до законопроектів; забезпечення відкритості і прозорості діяльності ВР; запровадження електронного документообігу, пов’язаного з виборчим процесом тощо.

Поміж тим фракція «Слуга народу» працює над 465 законопроектами. Про це повідомив перший віце-спікер Руслан Стефанчук. Зокрема пропрезидентська фракція запропонує законопроекти, що стосуватимуться регламентних процедур, які б змогли позбавити парламент депутатського спаму.

Що пропонують інші фракції? Нагадаємо, що ще до виборів партія «Батьківщина» представила своє бачення першочергових завдань для Верховної Ради дев’ятого скликання. При цьому лідер партії Юлія Тимошенко зазначила, що розпочати зміни в країні можна усього за сто годин. Політик розповіла, що для початку треба розглянути вісім законопроектів.

Перший законопроект – про справедливу ціну на газ. Він передбачатиме, що газ українського видобутку буде спрямований виключно на потреби населення та бюджетників, також рентабельність газовидобувних підприємств має бути обмежена 30%.

Другий закон – про обов’язкове медичне страхування. «Батьківщина» пропонує впровадити найбільш успішну у глобальному світі систему медичного страхування і припинити той експеримент, який проводили над українцями.

Третє завдання – ухвалити законопроект, який гарантуватиме виплату пенсій не нижче за прожитковий мінімум у 3094 гривні.

Четвертий законопроект – про допомогу при народженні дитини. Пропонується виплачувати одноразово 50 тисяч гривень за першу дитину, 100 тисяч – за другу, 150 тисяч – за третю і кожну наступну.

П’ята ініціатива – продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Шостий законопроект – про деофшоризацію. Ця ініціатива допомогла б вивести економіку з тіні.

Сьоме завдання – ухвалити новий Податковий кодекс. Зокрема, на думку Тимошенко, треба скасувати 37 квазіподатків і зборів. Окрім того, корупційний ПДВ має бути замінений на податок на реалізацію, а податок на прибуток – податком на виведений капітал. Для селян треба запровадити єдиний податок на гектар землі.

І останнє – законопроект про відсутність терміну давності за злочини за наживу на війні.

У перші тижні роботи нової Верховної Ради парламентська фракція партії «Європейська Солідарність» пропонуватиме євроінтеграційні законопроекти. Окрім того, «ЄС» наполягатиме на запровадженні загальнообов’язкового державного медичного страхування. А також на прийнятті проекту закону щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень, що сприятиме захисту прав інтелектуальної власності.

Також «ЄС» звертає увагу на впровадження антидискримінаційного законодавства в Україні, бо ж це підвищить стандарти системи захисту прав людини. До того ж фракція пропонує ухвалити законопроекти про донорство крові та її компонентів і національну систему крові.

Фракція «Голос» трохи стриманіша в оголошенні своїх законодавчих планів. Зі ЗМІ знаємо, що перші законопроекти партії стосуватимуться заборони сепаратних переговорів з країною-агресором, а також парламентської та судової реформ, зменшення тиску олігархів на медіа та економіку. Про це зазначав народний депутат від цієї партії Ярослав Юрчишин.

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті”

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".