Четверг , 28 Март 2024
Политика

Зміни до Конституції не скасують недоторканність

Сьогодні депутати голосують остаточно за зміни до Конституції України про скасування депутатської недоторканності. Однак, щоб позбутися недоторканності депутатів цього замало. Сьогоднішнє голосування не скасує недоторканністі! І ось чому.

“Народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради України притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований.”

Це не текст Конституції України. Це текст закону про статус народного депутата України. Скасувавши недоторканність у Конституції України, недоторканність залишиться у законі про статус народного депутата. Також недоторканність прописана у Кримінальному процесуальному кодексі.

Чи ці закони стануть такими, що суперечать Конституції України, якщо з останньої вилучити недоторканність? Ні! Ми ж не фіксуємо у Конституції України нове правило “депутатська недоторканність забороняється”. Механічне вилучення із Конституції лише означатиме, що недотороканність діятиме далі на рівні закону.

Я підтримую скасування депутатської недоторканності і переконаний, що це буде зроблено. Та щоб скасувати недоторканність змін до Конституції недостатньо. Потрібно також вилучити недоторканність із Закону України “Про статус народного депутата України” та Кримінального процесуального кодексу. Допоки цього не буде зроблено, недоторканність буде діяти. Звичайно, партія Слуга Народу маючи більшість у Верховній Раді зможе це зробити. Тим не менше, щоб дійсно остаточно скасувати недоторканність депутатів, ці кроки необхідно пройти!

Тарас Шевченко,

Директор Центру демократії та верховенства права, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ.

blogs.pravda.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.