Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Володимир Фесенко: Зеленському подобаються бліцкриги

Чому нині відбувається все так швидко? Володимиру Зеленському подобаються бліцкриги. Це його стиль роботи. Він має бажання якомога швидше приймати рішення та отримувати результати. Про це в коментарі «ВВ» зазначив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Для початку він продемонстрував це на прикладі ініціативи щодо проведення дострокових парламентських виборів. Так само він працює з парламентом, і, судячи з усього, працюватиме з урядом. Зокрема, про це свідчать ті дедлайни, які він поставив новому Кабміну. Та через шалений темп, звісно, може страждати якість. Тут справді є ризики.

Що стосується конкретно запропонованих змін до Конституції… Вперше ідею скорочення депутатського корпусу до 300 парламентарів у 2000 році запропонував президент Леонід Кучма. Ідея ця популярна. А Зеленський любить реалізовувати на практиці популярні ідеї. 300 – компромісна цифра. Та насправді немає принципової різниці 300 чи 250… Адже мова йде про перехід до пропорціональної виборчої системи… А от 200 парламентарів вже замало.

Чому пропонується перехід до пропорційної системи виборів, але в той же час не уточнюється, яка саме модель буде діяти? Дехто бачить у цьому підступ. Мовляв, а чи будуть відкриті списки? Та яка різниця? Насправді прописувати деталі в тексті Конституції було б помилкою. Річ у тім, що існує близько ста моделей пропорційної виборчої системи та декілька десятків моделей відкритих партійних списків.

Ще один дискусійний законопроект стосується змін до Основного Закону, згідно з якими президент зможе призначати глав НАБУ та ДБР. Нагадаю, що коли ці антикорупційно-правоохоронні органи були сформовані, багато хто вказував на те, що НАБУ та ДБР жодним чином не прописані в Конституції. Тож у принципі виникало питання щодо конституційності їхньої діяльності. І ще, нагадаю, що глав ДБР і НАБУ і так призначав президент Порошенко після проведення конкурсу. Та це знову-таки не було відображено в Основному Законі. Тобто нині Зеленський просто фіксує усі ці речі в тексті Конституції. Та цікаво інше: чи залишиться процедура проведення конкурсу? Ось що треба знову-таки конкретизувати. Також треба врегулювати питання звільнення глав НАБУ та ДБР. Бо якщо президент зможе це робити одноосібно, то ці правоохоронні органи фактично втратять свою незалежність.

Насправді є питання щодо концентрації влади в одних руках. Та сама влада може використовуватися для проведення швидких реформ, які б підтримувало суспільство. А можна нею зловживати. Але тут є історична аналогія: в першу свою каденцію президент Грузії Міхеїл Саакашвілі спрямовував владу на досягнення результату, працював на благо країни. Під час другої каденції діяв зовсім іншим чином. Тож це викликало невдоволення громадян, і він втратив владу. І це урок для Зеленського та його команди», – завершив політолог.

 

«Вечірні Вісті» 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...