Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Новий бій з хабарництвом

Минулого тижня парламент розпочав боротьбу з корупцією. Так, у першому читанні були внесені зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд», згідно яких ВАСУ буде розвантажено від гігантських стосів справ. Також був зроблений перший крок до криміналізації незаконного збагачення. Окрім того, нардепи проголосували в першому читанні за законопроект про викривачів корупції.

Найбільш резонансним є рішення щодо криміналізації незаконного збагачення. Нагадаємо, що відповідальність за незаконні активи була впроваджена у 2015 році. Це була одна з вимог Європейського союзу на виконання плану дій з візової лібералізації. Таку ж вимогу висунув і Міжнародний валютний фонд. Тож у статті 368-2 Кримінального кодексу України було визначено, що посадовці, які мають значні статки чи майно (активи, що перевищують 960 тис. грн) і не можуть довести законність їх набуття, можуть бути позбавлені волі на строк від двох до десяти років. Також була передбачена можливість конфіскації майна і заборона обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. От тільки в лютому цього року Конституційний суд визнав цю норму неконституційною. Тож усі антикорупційні органи мусили закрити справи, що стосувалися незаконного збагачення. А скільки ж у них гучних імен фігурувало!

Президент Володимир Зеленський незабаром після своєї інавгурації вніс на розгляд ВР восьмого скликання законопроект, який повертав норму. Однак парламентарі навіть не включили його до порядку денного.

Та минулого тижня ВР вже дев’ятого скликання підтримала в першому читанні ініційований главою держави законопроект №1031, який відновлює кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення. При цьому запроваджується новий механізм конфіскації незаконних активів посадовців – за рішенням суду в цивільному порядку без обвинувального вироку.

Окрім того, Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні законопроект №1010 «Про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» з приводу викривачів корупції. У законі сказано, що «право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину. Розмір винагороди визначається судом у межах 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину».

Депутат від фракції «Батьківщина» Володимир Кабаченко звернув увагу на цей досить високий поріг: «Якщо ви викрили злочин на суму понад 10 млн грн, то у вас є право на отримання винагороди у межах до 10% цієї суми. Якщо сума злочину менша – винагороди взагалі нема». З огляду на це «Батьківщина» наполягає на тому, щоб відсоток винагороди був фіксованим, без встановлення мінімального розміру корупційного злочину. Окрім того, парламентар застеріг, що встановлений порядок заохочення викривачів у вигляді винагороди призведе до свавільного розповсюдження неправдивої інформації.

Також Верховна Рада України за основу ухвалила проект закону про внесення зміни до закону «Про Вищий антикорупційний суд». Тож пропонується викласти в новій редакції перехідні положення, відповідно до яких підсудність Вищого антикорупційного суду поширюється на кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду, крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося НАБУ та закінчено прокурорами САП. Ще передбачено те, що до ВАСУ передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої та апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Тож незабаром парламентарі схвалюватимуть ці документи в другому читанні. І досить цікаво, що ж ми побачимо в кінцевому результаті. Дуже хотілося б побачити справжню боротьбу з корупцією та корупціонерами, а не чергову імітацію. Тож чекаємо…

Микола БИКОВ 

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...