Четверг , 28 Март 2024
Политика

«Батьківщина» пропонує знизити ПДВ для соціально значущих товарів та послуг

Команда «Батьківщини» на чолі з Юлією Тимошенко внесла на розгляд парламенту законопроект №1180, який передбачає запровадження зниженої ставки ПДВ на соціально значущі товари та послуги і який має вирішити проблему регресивності ПДВ, адже в структурі витрат бідних людей відносна частка доходу, що вилучається через сплату ПДВ, є вищою, ніж у витратах заможних.

Документ, зокрема, скасовує семивідсоткову ставку ПДВ. Натомість п’ятивідсоткова ставка застосовуватиметься до харчових продуктів та їхніх інгредієнтів, житлово-комунальних послуг на користь побутових споживачів. Така ж знижена ставка стосуватиметься лікарських засобів, платних медичних послуг, товарів для санітарного та епідеміологічного захисту людей, зареєстрованого медичного обладнання (у т. ч. призначеного для діагностики in vitro). 5% ПДВ стягуватимуть за послуги з надання права на проїзд платними автомобільними дорогами загального користування, послуг платного паркування, туристичних послуг.

Збільшену ставку у 21% застосовуватимуть до операцій із постачання підакцизних товарів, зокрема тютюнових виробів й алкогольних напоїв. Нульова ставка застосовуватиметься до операцій з постачання товарів (супутніх послуг) у митних режимах експорту та реекспорту з митної території України.

Стандартну ставку ПДВ (20%) застосовуватимуть до операцій із постачання товарів (послуг), які є об’єктами оподаткування згідно зі ст. 185 Податкового кодексу України, крім операцій, до яких застосовуватимуть знижену, збільшену або нульову ставки ПДВ.

Також законопроектом №1180 дещо відкориговано список операцій, які звільняються від оподаткування ПДВ. Зокрема, з цього списку мають намір виключити:

– операції з ввезення на митну територію України устаткування, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, та енергозберігаючого обладнання;

– операції з постачання товарів/послуг у частині суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету.

Із переліку операцій, на які не поширюються правила ст. 199, хочуть виключити операції з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.