Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Персональне покарання за неперсональне голосування

Верховна Рада восьмого скликання прославилася, зокрема, завдяки кнопкодавству. Навіть ті депутати, які свого часу засуджували неперсональне голосування, часто не стидалися тиснути кнопки за себе та свого товариша. Здавалося, що в новому парламенті нардепи посоромляться кнопкодавити… Та тільки здавалося. Тож треба щось робити?..

Примітно, що в новообраній Верховній Раді на кнопкодавстві попалися, зокрема, «слуги народу» Сергій Литвиненко та Олена Копанчук. Але нардепи публічно вибачилися й пообіцяли передати свої зарплати на благодійність.

«Я хочу вибачитись за те, що вийшло, в моїх діях не було ніякого умислу. Це все було в турборежимі, виходило помилково, тому що я переживав, щоб за ці закони дійсно ми проголосували так, як підказували мені душа і серце», – зазначив Сергій Литвиненко. Та чи достатньо цього?

Унеможливити неперсональне голосування могла б славнозвісна чи, вірніше, сумнозвісна сенсорна кнопка. Нині ВР використовує систему голосування «Рада-3», яку мали замінити «Радою-4» (саме вона оснащена тією самою диво-кнопкою). Її встановили ще в 2008 році, але не користувалися, а в 2018-му закінчилась гарантія. Тож виходить таке собі замкнене коло. До того ж, подейкують, що сенсор можна запросто обдурити. Наприклад, приліпивши на нього жуйку. Тож як дисциплінувати народних обранців?

На самому старті роботи ВР дев’ятого скликання парламентарі проголосували за те, щоб направити до Конституційного суду проект закону про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата). Законопроектом пропонується удосконалити перелік підстав, за яких буде можливо достроково припинити повноваження народного обранця. Це будуть системні прогули та… кнопкодавство. Наразі документ потрапив до КС і там вже вирішать його долю. Після цього депутати мають проголосувати документ на двох сесіях й двічі віддати за нього не менше як 300 голосів. Однак чи ризикнуть нардепи вкоротити собі політичного віку? Та й чекати на фінальне голосування ще довго – мінімум до осені 2020 року. Але ж як боротися з кнопкодавами нині?

Перший віце-спікер Руслан Стефанчук вніс до ВР проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами. Загалом документом пропонується встановити кримінальну відповідальність за здійснення народним депутатом неперсонального голосування. Таке діяння каратиметься штрафом від трьох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 31 до 85 тисяч гривень. Відповідно до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, досудове розслідування таких кримінальних правопорушень здійснюватимуть слідчі органів Державного бюро розслідувань.

Цей шлях був би простішим, бо ж ніяких змін у Конституцію не треба вносити. Та чи підуть на це нардепи? Як ми бачили на останньому пленарному тижні, «зелений принтер» почав давати збої. Нагадаємо, що більш ніж чотири десятки представників фракції «Слуга народу» фактично заблокували скасування депутатської недоторканності та «правок Лозового», а також «прослушку» для НАБУ. Тож і нині може трапитися все що завгодно.

Марія АНІНА 

“Вечірні Вісті” 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...