Четверг , 28 Март 2024
Политика

Михайло Цимбалюк: Робитимемо все, щоб люди похилого віку мали гідний рівень життя

1 жовтня з ініціативи ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку. Ця дата має на меті привернути увагу суспільства до проблеми необ’єктивного ставлення щодо літніх людей і зруйнувати стереотипи, пов’язані з їхнім життям.

Саме з цим основним посилом у стінах парламенту відбувся круглий стіл «Соціальний захист людей похилого віку», який організував Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Люди поважного віку зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві, на роботі, в транспорті, медичних закладах. Це певною мірою перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я, самопочуття і добробут. Унаслідок цього вони не можуть здійснити свої права повною мірою і внести посильний внесок в культурне, соціально-економічне і політичне життя суспільства.

В Україні нараховується майже 7 мільйонів громадян віком від 65 років. На думку експертів, зростання числа літніх людей у світі свідчить про поліпшення якості життя в цілому, що саме по собі є значущим досягненням. Попри це, у багатьох країнах, що розвиваються, старіння, як і раніше, пов’язане зі слабкою соціальною захищеністю і падінням рівня доходів.

У нашій країні права людей похилого віку захищаються низкою статтею Конституцією України. На жаль, необхідно констатувати, що норми основного Закону України не виконуються, громадяни поважного віку не отримують достатні пенсійні виплати, внаслідок чого, вони не можуть забезпечувати своє проживання, не можуть придбати необхідні ліки, не відвідують заклади культури тощо.

У підсумку в нашій країні виходить все з точністю до навпаки – до того як прописано у Конституції України. Бо ж 1996 року, коли був проголосований основний документ країни її змінювали десятки, якщо не сотні разів. Дійсно, в основі Конституція нашої держави – одна з найкращих чи не у світі. Але ж це лише підвалини…

Бо навіть навколо людей поважного віку знаходимо низку порушень в основному державному документі. Так, законами про державний бюджет на 2014-2019 роки затверджено, а у проекті державного бюджету на 2020 рік передбачено прожитковий мінімум для пенсіонерів та мінімальна пенсія за віком у занижених розмірах проти фактичних розмірів за методологією.

Наприклад, у серпні 2019 року прожитковий мінімум для пенсіонерів та мінімальна пенсія за віком повинні бути затверджені у сумі 2983 грн., а фактично затверджені у сумі 1567 грн., що на 1416 грн. або 46,5% менше.

У проекті державного бюджету на 2020 рік Уряд запропонував затвердити прожитковий мінімум для пенсіонерів та мінімальну пенсію за віком у сумі 1680 грн., не дивлячись на те, що за методологією це повинно складати 3357 гривень.

Це призводить до того, що пенсіонерам занижують розміри пенсій, надбавки до пенсії та допомогу, як малозабезпеченій особі. Фактично у пенсіонерів серед білого дня держава краде кошти, що є аморально. Не дивлячись на вимоги Конституції України, ніхто за це не притягнутий до відповідальності.

Міжнародний день людей похилого віку покликаний висловити визнання особам старшого віку за їх внесок у розвиток людського потенціалу та економіки, звернути увагу суспільства на проблеми глобального постаріння населення. Довге життя – ознака доброго здоров’я. Пам’ятаймо і надалі про свій невідплатний борг перед ветеранами та громадянами поважного віку. Робитимемо все, щоб вони щоденно відчували повагу і турботу, мали гідний рівень життя, не втрачали суспільної активності.

Михайло Цимбалюк, народний депутат від «Батьківщини», Facebook

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.