Пятница , 29 Март 2024
Политика

Вадим Івченко наполягає на вдосконаленні механізму держпідтримки сільгосптоваровиробників

Вадим Івченко пропонує змінити схему розподілу бюджетних коштів, значна сума яких повинна виділятися на підтримку розвитку фермерських господарств.

Таку пропозицію озвучив народний депутат від «Батьківщини» на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики 9 жовтня.

«Після скасування спеціального режиму оподаткування аграріям було запропоновано та внесено до Бюджетного кодексу норму, за якою мінімальний розмір держпідтримки не може бути меншим за 1% ВВП. Натомість у бюджеті на 2020 рік сільгосптоваровиробники взагалі не побачили жодної копійки, виділеної для підтримки. Лише 4,4 млрд грн на компенсацію кредитної ставки на купівлю землі, тоді як сумарно 1% аграрного ВВП дорівнює 8,4 млрд грн», – каже політик.

Для того щоб виправити ситуацію, представник «Батьківщини» подав Пропозиції до проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Так, він пропонує 4,4 млрд грн бюджетних коштів зменшити до 1,0 млрд грн, а вивільнені кошти спрямувати саме на підтримку фермерських господарств:

– 800 млн грн на фінансову підтримку розвитку фермерських господарств, зокрема на сільгоспкооперативи, дорадництво, здешевлення кредитів, компенсацію вартості придбаної сільгосптехніки, компенсацію вартості насіння;

– 300 млн грн на часткове відшкодування вартості будівництва теплиць, садівництво, овочівництво;

– 1 млрд грн на державну підтримку галузі тваринництва.

Окрім того, Вадим Івченко зазначив, що особливої уваги потребують питання зрошення.

«Україна щороку втрачає близько 1,5 млрд дол. виторг через низький рівень розвитку систем зрошення орних земель. Тому пропонуємо виділити суму у 150 млн грн на часткову компенсацію сільгосптоваровиробникам вартості електроенергії та пального, використаних для поливу на зрошуваних землях», – сказав він.

Вадим Івченко звернув увагу на те, що оприлюднений проєкт бюджету надає всі підстави казати, що своїми непрофесійними діями уряд взагалі може знищити середній клас сільгосптоваровиробників, фермерів та особисті селянські господарства, і загалом тваринництво та садівництво.

«А після того, як на землі не залишиться тих, хто її обробляє, – просто розпродадуть її транснаціональним корпораціям. І це така національна ідея? Маємо терміново втрутитись в ситуацію та вимагати змінити вектор державної підтримки і аграрної політики в цілому!» – наголосив він.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...