Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Для чого потрібне двовладдя?

Нещодавно Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект про столицю авторства Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу». Це голосування наробило чимало галасу, бо запропонований документ виявився, м’яко кажучи, надто дивним. Політики та експерти дуже сильно розкритикували його. Однак за деякий час парламентарі голосуватимуть документ у другому читанні та в цілому. І практично немає сумнівів у тому, що законопроекту дадуть зелене світло. От тільки що за текст ми побачимо в кінцевому результаті?

За словами спікера Дмитра Разумкова, законопроект ухвалять у цілому за місяць-півтора. Чому ж вимкнувся турборежим?

Натомість у Верховній Раді України створили робочу групу для доопрацювання законопроекту про столицю до другого читання. Таке рішення прийняв комітет парламенту з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Нагадаємо, перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко зазначив, що законопроект про столицю буде істотно доопрацьований до другого читання. Зокрема, будуть враховані пропозиції з боку міжнародних організацій та експертів. А як же самі кияни?

Втім, хай там як, інтуїція підказує, що особливих відмінностей між першим та другим читанням не буде. І двовладдя не ліквідують. Бо ж у цьому весь задум!

Нагадаємо, що ще в 2003 році Конституційний суд, розглядаючи нині діючий закон, визначив, що «Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою, яка президентом України призначається головою КМДА. Як голова Київської міської державної адміністрації Київський міський голова з питань здійснення виконавчої влади є відповідальним перед президентом України і Кабінетом міністрів України, підзвітним і підконтрольним Кабінету міністрів України».

В законопроекті «Слуги народу» розподіл влади легалізується. При цьому главі КМДА перепадає значно більший шматок управлінського «пирога». Для чого тоді потрібен мер? Для краси? Насправді дуже зручна позиція. Кого б не обрали люди, містом правитиме той, кого призначать згори…

За деякий час ми побачимо фінальний варіант документа. І дуже хотілося б, щоб з нього зникла уся маячня та усі суперечливі, а часом й небезпечні моменти. Може, міжнародні експерти все ж підкажуть? Принаймні надія вмирає останньою.

На цьому фоні цікаво спостерігати за битвою за посаду глави КМДА. Президент ще не звільнив Віталія Кличка, а нардеп Олександр Ткаченко вже відкрито говорить про свої амбіції й наміри зайняти це місце. Та глава держави не поспішає з призначенням. Можливо, все ж чекає на новий закон? Замкнене коло?

До речі, Зеленський під час нещодавнього прес-марафону сказав, що може повернути закон про столицю на доопрацювання.

«Якщо вони проголосують, я побачу, що все нормально, я підпишу закон. Якщо ні, відправлю на доопрацювання», – зазначив гарант. Загадково, але все, що нам залишається – чекати.

Цікаво, що нині все менше говорять про можливість проведення дочасних місцевих виборів. То владу в столиці хотіли перезавантажити в грудні, то вже почали натякати на весну наступного року. Саме таку думку висловив той же Олександр Ткаченко в одному з інтерв’ю. Але здається, що цю ідею все ж відклали в довгий ящик. Турборежим скінчився?

Марія АНІНА

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...