Четверг , 28 Март 2024
Политика

Битва за землю під куполом Ради

Відкриття ринку землі є болючим питанням для українців, які сподіваються, що врешті-решт у владі здоровий глузд переможе. І що саме народ вирішить, чи потрібно продавати чорноземи з молотка, в тому числі й іноземцям. Але минулого тижня представники «Слуги народу» в парламенті країни наочно продемонстрували, що заради прискорення відкриття ринку землі готові нехтувати законом і вдаватися до маніпуляцій та навіть шахрайства.

Нагадаємо, під час прес-марафону президент розкритикував урядовий законопроект про обіг земель сільгосппризначення, сказавши, що в такому вигляді його не можна реєструвати в парламенті. Він вважає, що протягом перших років право на покупку землі повинно бути виключно у громадян України.

«Коли наші фермери куплять землю, коли знизиться наша кредитна ставка, тоді вже можна дати можливість купувати землю іноземним компаніям за умови, що вони будуть працювати на цій землі і наймати на роботу українців», – заявив Зеленський.

І – о диво! – у день прес-марафону у Верховній Раді з’являється законопроект №2178 авторства монобільшості. Згодом депутати, в тому числі зі «Слуги народу», подали ще кілька альтернативних законопроектів.

Згідно з Регламентом без розгляду й вердикту профільного комітету законопроекти не можуть розглядати в сесійній залі. І ось 16 жовтня комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики зібрався на засідання, щоб розглянути законодавчі ініціативи щодо обігу чорноземів. А саме розкритикований Зеленським урядовий законопроект і 10 альтернативних, більшість з яких по суті також дозволяла іноземцям та великим агрохолдингам скуповувати українську землю.

Але представники уряду й монобільшості в комітеті, напевно, не розраховували, що на засідання прийдуть парламентарі й аграрії, які виступають категорично проти запровадження дикого ринку.

Зокрема, народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко під час засідання зазначив, що потрібно напрацювати таку модель, яка убезпечить аграрний устрій України.

«Країни Європи захищають свій аграрний устрій і там отримати землю можуть тільки ті, хто працюватиме на ній та створюватиме робочі місця. У Німеччині та Франції землю не можуть купити спекулянти та інвестбанкіри.

Ми закликаємо не робити необдуманих кроків та відхилити законопроекти, подані урядом та депутатами від Зеленського, які дозволяють купувати землю іноземцям. Пропонуємо запровадити широку дискусію з українським народом через референдум та за його результатами ухвалювати рішення. Адже сільськогосподарська земля – це 72% території України. Аграрний сектор сьогодні приносить значну валютну виручку. Подумайте про бюджет та про вчителів, лікарів, усіх тих, хто отримує заробітну плату з бюджету», – підкреслив парламентар.

Присутній на засіданні заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук констатував, що запропоновані законопроекти в переважній більшості можуть призвести до непоправних наслідків.

«Юридичні особи-іноземці з 2022 року претендуватимуть на купівлю, але навіть допуск до придбання наділів юридичних осіб є загрозою, бо дає можливість скупити всіх нас і зосередити в руках по 300-400 га землі», – пояснив він.

На переконання Марчука, запроваджувати обіг чорноземів потрібно поетапно: «На першому етапі вирішити технічні питання, на другому дозволити продаж землі лише фізичним особам, тобто українці продаватимуть землю українцям».

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко висловила переконання, що продаж землі на тих умовах, яких хоче влада, недопустимий. Вона нагадала, що за останніми соцдослідженнями 73% людей категорично проти продажу землі, а 81% проти продажу іноземцям, а ще дві третини вимагають референдуму щодо земельного питання.

«Якщо вони зараз нас обведуть навколо пальця, протягнуть через парламент будь-який закон про продаж землі, вони тишком-нишком потім все перероблять так, як їм потрібно. Не можна продавати землю. Ми залишимось без землі, без робочих місць і можливості мати майбутнє. Або ми зараз відстоюємо землю, або дамо за спиною народу провести рішення і це означатиме, що України не буде», – сказала політик.

Юлія Тимошенко була права. Під час засідання 16 жовтня комітет встиг поспіхом розглянути всього 4 питання. Тому було вирішено зібратися вчергове у п’ятницю 18 жовтня о 14.30. Але нехтуючи всіма правилами і законами, комітет із питань аграрної та земельної політики вирішив провести таємне засідання о 9.00, на яке були запрошені виключно представники «Слуги народу».

Позафракційна депутат Оксана Савчук розказала, що авторам усіх 11 законопроектів щодо ринку продажу землі прийшов лист про те, що на них чекають о 14.30.

«Також на це засідання мали прийти фермери, представники ЗМІ та громадськості. О 8.40 ранку мені телефонують із секретаріату комітету і кажуть, що засідання відбудеться о 9.00. Всі повинні були зібратися за 20 хв. За моєю інформацією, іншим авторам альтернативних законопроектів дзвонили навіть о 8.55», – повідомила парламентар.

Але найголовніше, що 11 питань на цій «таємній вечері» було розглянуто за рекордні 8 хвилин, і в результаті комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу законопроект від «слуг» №2178-10! Зрозуміло, що це викликало обурення, і під час години запитань до уряду народні депутати від «Батьківщини» висловили свою позицію про неприпустимість таких маніпулятивних дій у головному законотворчому органі.

Проте голова Верховної Ради пан Разумков спочатку заявив, що під час години запитань до уряду  мають ставитись питання із погодженої тематики, тож урядовці не будуть відповідати депутатам щодо закритого режиму засідання аграрного комітету. Але він мусив визнати, що воно відбулося не за погодженим розкладом – не о 14.30, як планувалося раніше, а о 9.00, про що частину його членів не сповістили заздалегідь.

Тому врешті-решт спікер зібрав голів фракцій й оголосив неправомірним таємне засідання. Аграрний комітет має зібратися на цьому тижні і вже в законний спосіб розглянути всі питання.

Олекса ГОНСЬКИЙ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.