Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Статус УБД для добровольців поставлено на паузу

На жаль, монобільшість демонструє свої найгірші якості не тільки на засіданнях аграрного комітету ВР. Минулого тижня представниками «слуг» було поставлено на паузу питання надання статусу учасника бойових дій добровольцям.

Нагадаємо, раніше комітет ВР із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів одноголосно підтримав пропозицію щодо голосування за законопроект №2045-1, який вводить механізм отримання статусу учасника бойових дій добровольцями, за основу та в цілому. Це дозволяло ухвалити цей потрібний для відновлення справедливості документ без другого читання, що скоротило б час і дозволило тим, хто пішов захищати Україну в складі добровольчих формувань, нарешті отримувати соціальні гарантії від держави.

Але минулого тижня законопроекти про надання статусу УБД добровольцям із невідомої причини повернули до профільного комітету – попри те, що вони є в розкладі пленарних засідань Верховної Ради 15-18 жовтня 2019 року. Подейкують, що ініціатором повернення був нардеп від «Слуги народу», раніше головний «Ревізор» й учасник «Танців із зірками» Микола Тищенко, прізвище якого стоїть першим у складі авторського колективу законопроекту №2045-1.

Одним із пунктів порядку денного засідання комітету від 16 жовтня фігурував перегляд рішення комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів від 11.10.2019  року «Про розгляд проектів законів України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції (№ 2045) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції ( № 2045-1)».

На засіданні було рекомендовано ухвалити законопроект лише за основу. Тобто апріорі документ має пройти друге читання. І вже немає жодних гарантій, що вправні спритники з депутатського корпусу своїми правками не змінять змістовну частину. Принаймні, такі намагання будуть.

Адже присутнім на засіданні комітету 16 жовтня парламентарям, активістам й добровольцям пообіцяли внести законопроект до сесійної зали вже наступного дня, щоб проголосувати у першому читанні, а на наступному пленарному тижні – і в другому. Але це не відбулося – законопроектів не було в порядку денному, не проголосували за їх розгляд у парламенті навіть з голосу. Це питання взагалі не лунало в сесійній залі.

Цікавим є те, що президент обіцяв ухвалити законопроект про надання УБД добровольцям до 15 жовтня. 14-го Україна вшановувала своїх захисників і захисниць. У цей день по всій країні відбулося близько 300 заходів, у ході яких українці застерігали владу від капітуляції. І, звичайно, в таких маршах активну участь брали ветерани й добровольці. Тому на перший погляд демарш із затриманням надання УБД добровольцям виглядає як дрібна помста.

Проте представники влади чомусь забувають, що ті, хто боронив Україну від російської навали, йшли на фронт не за пільгами та медалями. Вони відстоювали незалежність нашої країни. І такий «плювок» на них не спрацює. Якщо ж це не дрібна помста, а частина таємних домовленостей із російською стороною, щоб не дай боже сепаратисти не образилися на те, що держава шанує «бандерівців», то це вже зовсім інша справа, яка для влади все більше пахне керосином…

Антоніна МІРОШНИЧЕНКО

Вечірні Вісті

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...