Вторник , 19 Март 2024
Политика

Експерт: Російське громадянство: зрада за спрощеною процедурою?

Росія пропонує внести правки до законодавства про громадянство та дозволити громадянам України та Білорусі подавати на російський паспорт за спрощеною процедурою. Бо вони автоматично вважатимуться носіями російської мови.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко
Власне, ми вже пережили численні заяви про «зраду» щодо спрощеної процедури отримання російського громадянства. Коротко узагальню всі зради, які часто виступають міфами:
1) Визнання носіями мови частини громадян сусідніх країн є підставою для військового вторгнення. Не зовсім коректно, – і абхазький, і південноосетинський, і придністровський варіанти – причиною для вторгнення став захист миротворчих військових сил, які стояли на їх території. Захист російськомовних громадян – це «відмазка» для внутрішнього споживача. Можна згадати Крим, але навіть формально росіяни використовували гібридну тактику, де головною була не російськомовність, а внутрішня підтримка агресії. Для зовнішнього споживача Кремль формував іншу модель – «самооборона-незалежність-приєднання до РФ на основі референдуму». Тобто більшою підставою є тяжіння до руського міру, ніж російськомовність. І повірте – це тяжіння – проблема не лише російськомовного, але й україномовного населення, особливо – на північному сході. Тому тут питання більше у здатності адекватний інформаційних відповідей. Та і млява реакція Заходу говорить лише одне – формально для агресії може бути використана будь-яка підстава, було б бажання її здійснити і гроші на підтримку окупації.
2) Спрощення процедури призведе до величезної кількості подань з боку українців на російське громадянство. Теж міф, бо навіть в умовах спрощення подання документів для жителів ОРДЛО за півроку (з квітня) за офіційними даними подали заявки 60 тис. А отримали російське громадянство (офіційно) – 15 тис. Це – менше 0,5% населення, що перебуває в окупації. І знову ж таки – це лише офіційні дані, які завжди були завищені. При тому, що фанатів «руського міра» в ОРДЛО нараховується близько 25%.
Ба більше – сьогодні існують безліч програм (у тому числі й повернення співвітчизників, простіша процедура для тих, хто був громадянами РФ, спрощена процедура для ОРДЛО), і ту ще одна. Найімовірніше, Росія спрощує процедуру з двох причин. Перша – це залучити до свого громадянства якомога більше представників слов’янських націй, бо число етнічних росіян в РФ знижується. І це на фоні демографічного зростання всього населення (за рахунок татар та кавказьких народів). Друга, важливіша в сьогоднішньому дискурсі, – це рішення – це тиск на Україну (зараз не буду брати білоруський напрямок, але там ситуація схожа). Після того як ми висунули свої сім вимог на минулій зустрічі в Мінську, – варто було очікувати зворотню «атвеєтку РФ. І ось вона прийшла. І третя – сприяти відтоку мозків з Білорусі та України – бо самі заяви про спрощення процедури (які не завжли є спрощенням) – це як реклама російського громадянства.
Для новачків у міжнародній політиці (а ми так і не стали архонтами), так само як і для новачків у боксі, найкраща тактика – це зрозуміти слабкі місця противника і бити по ним.
Перший і улюблений для наших крайніх націоналістів – це санітарна очистка українського суспільства. Ну не поїдуть у Росію патріоти. Другий – спрощення отримання російського громадянства – це шанс для того, щоб в російське громадянство штучно випихувати асоціальні елементи, створивши для них відповідно умови, від яких вони не зможуть відмовитись, і чисті біографії. Третє – це шлях для засилання у РФ українських розвідників та диверсантів. Четверте – спрощення процедури для українців – це засіб для погіршення стосунків РФ з тими етносами, які давно вимагають російського громадянства – абхазів та південних осетин. І п’яте – улюблене – це формування внутрішнього дискурсу всередині Росії – чому за спрощеною процедурою проходять лише слов’янські народи? Чому неросійські етноси є другорядними для Кремля?
Єдина проблема, що для того, щоб виграти, треба навчитись грати у довгу. А це нам за 28 років незалежності рідко вдавалось.

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Что Зеленский и МИД Польши считают о “выборах” в Российской Федерации?

Министерство иностранных дел Польши и Владимир Зеленский высказались о "выборах" президента РФ.

Прибытие военных Франции в Одессу будет виной России, – Макрон

Действующий лидер Франции заявил о том, что есть отправит войска в Украину.

Угроза шпионажа: Британия намерена ужесточить ограничения против Китая

Британия планирует сократить число граждан КНР, которые могут въезжать в страну.