Пятница , 29 Март 2024
Политика

Володимир Кабаченко назвав недоліки законопроєкту про викривачів

Законопроєкт про викривачів корупції (№1010) має два важливих недоліки – не передбачає жодної юридичної відповідальності за неправдиві свідчення та перекладає функції НАБУ щодо забезпечення безпеки викривачів на НАЗК.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Володимир Кабаченко в ефірі телеканалу «Чорноморська телерадіокомпанія».

«Людина просто доносить на інших, щоб отримати винагороду і до того ж не несе жодної юридичної відповідальності за неправдиві свідчення. Це може викликати супротив між різними верствами населення, бо в Україні кожен із нас може стати викривачем. І це є проблемою. Окрім того, викривач повідомляє про факт корупції в НАЗК, яка забезпечує правову допомогу та захист викривачів і їхніх родичів. Доцільніше було б, якби ці функції взяло на себе НАБУ, адже детективи НАБУ зможуть встановлювати правдивість викривача і надавати супровід», – пояснив він.

Політик також зауважив, що сама інституція викривача давно існує у Європі та США.

«У США слово «викривач» перекладається як інформатор. Це людина із системи, яка з самого початку розуміє, що викривати – це її робота. Ці люди знають, кого і куди повідомити, у якій формі і які докази потрібно зібрати, щоб повідомити про злочин», – сказав Володимир Кабаченко.

Тобто, на його переконання, введення терміну «викривач» є дуже позитивною ініціативою. «Батьківщина» підтримала законопроєкт лише у першому читанні, сподіваючись, що до другого читання буде достатньо часу для внечення необхідних поправок, нагадав парламентарій.

Нагадаємо, «Батьківщина» не підтримала проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...