Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Поліграф так поліграф!

18 жовтня на засіданні парламентського комітету з питань фінансів  народні депутати провалили законопроект №2047, якій мав ліквідувати так звані «майданчики нардепа Яценка» (так схему охрестили в ЗМІ). Загалом у документі мова йшла про відміну корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості. Після цього з декількох джерел з’явилася інформація про те, що одинадцять «слуг народу» отримали по 30 тисяч доларів, щоб завалити законопроект.

Тож Спеціалізована антикорупційна прокуратура  швидесенько відкрила провадження проти народних обранців, яких підозрюють у хабарництві. Звісно, це треба розслідувати, і якомога швидше! А ми всі пильно стежитимемо за розвитком подій. От лише здається, у нас цю справу вирішили перетворити на шоу.

Президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у «Фейсбуці» залишив гнівний пост: «Вважаю, що всі члени комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні. Якщо цією перевіркою буде встановлена хоча б найменша вірогідність того, що хтось із депутатів брав гроші за голосування на комітеті, цими депутатами мають зайнятися антикорупційні органи. Чесне та неупереджене розслідування має зняти всі питання і дати відповіді – хоч би якими гіркими вони були. Так само вважаю за необхідне вчинити і стосовно депутата, який вів сумнівну переписку щодо «вирішення питань». І якщо підозри виправдаються – ми з такими депутатами попрощаємось».

Ну і пішло-поїхало. І тепер замість стадіону  – поліграф! Так, декілька найсміливіших нардепів стрімко помчали проходити перевірку на детекторі брехні. Виглядало це дуже дивно. До речі,  відомі поліграфологи розбили ці тестування в пух і прах. І крісло неправильне, і датчики ліпилися не туди, куди потрібно… Та й узагалі процедура була порушена від самого початку і до кінця.

Тепер же у фракції «Слуга народу» говорять про те, що треба організовано, усім разом перевіритися на поліграфі в  якомусь із правоохоронних органів. Ну а чому із цього не почали, якщо вже  так хочеться шоу?

До речі, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія в ефірі програми “Право на владу” спрогнозував, що результати розслідування у справі про спробу підкупу членів фінансового  комітету ВР з’являться за два тижні. Та невже? А ще Арахамія додав, що законопроект, навколо якого вибухнув скандал, винесуть в сесійну залу на голосування без висновку комітету. Ну це вже просто фантастика! І заразом шикарний привід потім оскаржити голосування.

Насправді в цій історії прекрасне усе від початку і до кінця. Наприклад, ініціатива одного зі «слуг народу» законодавчо закріпити перевірку на поліграфі нардепів ледь не щороку. А також на детекторі брехні треба перевіряти і кандидатів у народні депутати…

Любі друзі, усе це феєрично і надто смішно. Бо результати поліграфу у жодній країні світу не можуть свідчити про стовідсоткову правдивість людини чи навпаки. Це досить неточний метод перевірки, який дуже часто піддається критиці. Бо ж усе залежить від величезної кількості факторів, які можуть різним чином впливати на результат.

Насправді в цій ситуації поліграфу замало. Варто до нардепів запросити ще оракула, ворожку, а також доктора Кела Лайтмана (якого грав Тім Рот) із серіалу «Теорія брехні». Вони точно визначать, чи брав хтось хабар. Ну а якщо серйозно, то з цими шоу варто закінчувати. А от боротьбу з корупцією – починати!

Яна ДЖУНГАРОВА

“Вечірні Вісті”

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...