Пятница , 29 Март 2024
Политика

Постернак: Детектори брехні не можуть зупинити бажання людей використовувати владу в особистих цілях

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак в коментарі «ВВ» розповів про штучну природу скандалу з одинадцятьма «слугами народу»:

 «Безвідносно до саме цієї теми, рано чи пізно подібний скандал все одно би спалахнув. Бо ж за майже три десятиліття існування парламентаризму в незалежній Україні в стінах ВР безперебійно працював корупційний механізм голосування за лобістські законопроекти. Щоправда, раніше більші суми платили…

Насправді ж мені здається, що сама природа цієї колотнечі штучна. Офіс президента міг звести все нанівець. Натомість тільки посилив оптику цього скандалу. Мені здається, так було зроблено свідомо – показати, що можна контролювати депутатів своєї фракції. Неконтрольованість зараз дійсно є проблемою. Окрім того, це привід законодавчо ухвалити імперативний мандат. Скоро депутатів підведуть до цієї думки.

Темі детектора брехні я не приділяв би особливої уваги. Така перевірка не несе жодних юридичних наслідків. До речі, Леонід Черновецький в 2006 році, коли став мером, впроваджував практику перевірки начальників управлінь на поліграфі. І я щось не пам’ятаю, щоб це було серйозною перепоною для такої колосальної кількості земельних та будівельних оборудок, про які ми дізналися потім. Це живий приклад, що таке шоу робиться для замилювання очей. Детектори брехні не можуть зупинити бажання людей використовувати владу в особистих цілях.

Та в цьому скандалі найголовніше та найцікавіше інше – чому ті одинадцять нардепів не вийшли разом та публічно не пояснили свою позицію? Законопроект, який вони завалили на комітеті, справедливий, раціональний і дуже потрібний. Очевидних причин не підтримувати його не було. Документ виписаний розумно, він не обмежує права українців… Це звичайний закон, який наводить лад у маленькому сегменті бізнесу. Тож повинна бути якась причина. Але більшість дійових осіб намагаються не коментувати ситуацію. І саме це наштовхує на думку, що дійсно могло бути якесь втручання в їхню роботу…

Що буде далі? Так, САП відкрила провадження. Але скільки гучних справ як відкривалися, так і закривалися…

Гадаю, все обмежиться гучною прочуханкою. Народу подобається, коли президент намагається ставити на місце депутатів власної фракції. Це така гра в доброго царя по-лукашенківськи. І це укріпить рівень довіри до Володимира Зеленського. А от рейтинги «Слуги народу» падатимуть. Втім, президента поки що більше турбує персональний рівень підтримки.

До речі, думаю, що в його Офісі на якомусь етапі зрозуміють, що непродуктивно робити ставку виключно на одну партію, і, можливо, вже скоро народжуватимуться інші політичні проекти».

«Вечірні Вісті»

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...