Суббота , 20 Апрель 2024
Политика

Імперативний мандат стане батогом для партій чи пряником для народу?

Якось так склалися обставини, що після хабарницького скандалу та поліграф-шоу у фракції «Слуга народу» знову згадали про впровадження імперативного мандату. В пропрезидентській політсилі говорять, що нині робота розпочинається над концепцією. До того ж мова йтиме про відкликання мажоритарників самими виборцями (до речі, це одна з передвиборчих обіцянок «СН»). Та чи не перетвориться ця ініціатива на батіг для власних депутатів?

Насправді нещодавно законопроекти про впровадження імперативного мандату ледь не розсварили монобільшість.

Та почнемо з самого початку.

В 2004 році у статті 81 Конституції України закріпили норму, яка дозволяє позбавити мандата в разі «невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України зі складу такої фракції». Зроблено це було для того, щоб покінчити з «тушками» та переходами до інших фракцій… Допомогло?

Тож, ця норма стосується тільки депутатів-списочників. Та й тільки тих, які залишили фракцію виключно за власним бажанням. Саме таким чином свого часу мандатів позбавили Миколу Томенка та Єгора Фірсова, як вийшли з «Блоку Петра Порошенка».

Нещодавно «слуги народу» склали законопроект №1038, який йде набагато далі і пропонує позбавляти мандатів навіть мажоритарників. Окрім того, передбачається, що втратити місце у ВР можна не тільки після виходу з фракції за власним бажанням, а й з причини виключення з фракції.

В пояснювальній записці до документа сказано: «Закон України «Про статус народного депутата України» закріплює право, а не обов’язок кожного народного депутата України вільно входити до складу депутатської фракції та виходити з її складу, що прямо суперечить вказаним нормам Конституції України. Отже питання входження народних депутатів України, обраних від політичних партій, до складу депутатських фракцій цих політичних партій на сьогодні потребує вдосконалення через приведення положень Закону України «Про статус народного депутата України» у відповідність з Конституцією України». Тож приводячи документ у відповідність до Основного Закону, депутати могли впровадити партійну диктатуру.

До речі, дуже скоро з’явилося ще одне законодавче диво №1045-1з абсолютно з тим же змістом і знову-таки від «СН». Але через шалений скандал всередині фракції розгляд законопроектів відклали у довгий ящик. Тепер же розмови про імперативний мандат розпочалися знову…

Насправді депутати, які не приносять користі власному народу, мають бути відкликані. Але чи не буде використаний цей механізм для контролю влади над своїми ж парламентарями (на такі думки наводять численні скандали у Раді)? В нашій країні може бути все що завгодно. Тож дочекаємося, поки «СН» презентує нам текст нового законопроекту… Звісно, якщо презентує, і усі ці розмови не виявляться страшилкою для своїх…

Микола БИКОВ

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...