Пятница , 29 Март 2024
Политика

Україну було визнано “частково вільною” в новому рейтингу Freedom House “Свобода в мережі”

Україна отримала статус “частково вільної” у новому звіті “Свобода в мережі-2019” міжнародної правозахисної організації Freedom House.

Як повідомляється в тексті звіту, Україна набрала 56 балів з можливих 100.

Експерти Freedom House відзначили високий рівень маніпуляцій громадською дискусією в українському секторі інтернету, зокрема за допомогою дезінформації та проплаченого контенту. Також було відзначено часткову цензуру з обох сторін конфлікту на Донбасі – Україна блокує російські та сепаратистські ресурси; в окупованих районах, у свою чергу, блокується доступ до українських сайтів.

“Україна продовжує блокувати сотні сайтів, зокрема відомі новинні та соціальні медіа-платформи, користуючись деякими непрозорими політиками, багато з яких не відповідають національним і міжнародним нормам. Складно зрозуміти, який саме контент блокується і чому, що сприяє сильній поляризації суспільства, демонструє відсутність прозорості та відповідальності за такі рішення з боку уряду й підриває верховенство права в Україні”, – зазначається у звіті.

Щодо окупованих територій України, крім блокування українських сайтів, було зафіксовано арешти користувачів, напади на онлайн-журналістів, а також витіснення українських інтернет-провайдерів, що поставило під загрозу доступ до мережі на цих територіях.

“Свавільна цензура, моніторинг і переслідування користувачів за контент, який вони публікують в інтернеті, а також жорстке регулювання онлайн-простору в російському стилі в контрольованих сепаратистами частинах Донецької та Луганської областей сприяють катастрофічній ситуації зі свободою інтернету на цих територіях”, – зазначає Freedom House .

Вище за Україну в рейтингу з пострадянських країн опинився також “частково вільний” Киргизстан і “вільні” Вірменія і Грузія. Нижче розташувалися “невільні” Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Узбекистан і Росія.

Країною з невільним інтернетом із 65 проаналізованих було визнано Китай з 10 балами свободи. Лідером рейтингу стала Ісландія, яка набрала 95 балів.

Загалом у світі відзначається зниження свободи в інтернеті, констатують правозахисники. У рекордних 47 країнах з 65, що ввійшли до рейтингу, було зафіксовано арешти користувачів за публікації політичного, соціального або релігійного характеру. Поширення сучасних інструментів контролю послабило можливості користувачів реалізувати своє право на свободу вираження поглядів і громадянську активність в інтернеті.

“Уряди в усьому світі дедалі частіше використовують соціальні мережі для маніпулювання під час виборчих кампаній і контролю за своїми громадянами, спрямовуючи технології в бік цифрового авторитаризму. В результаті цих тенденцій рівень глобальної свободи інтернету знижується вже дев’ятий рік поспіль”, – роблять висновок укладачі звіту.

Рейтинг “Свобода в мережі” міжнародної правозахисної організації Freedom House охоплює 65 країн, на які припадають 87% світових користувачів мережі. Події, внесені до останнього звіту, охоплюють період з червня 2018 року по травень 2019 року.

ua.interfax.com.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...