Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

Іван Кириленко: Підтримка вітчизняної науки – запорука розвитку України як сучасної держави

Уряду необхідно створити чітку стратегію соціально-економічного розвитку країни, де наукові розробки знайдуть своє гідне місце.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Іван Кириленко після засідання Комітету з питань освіти та науки.

Зважаючи на провал попередньої політики з підтримки вітчизняної науки та стратегії інноваційного розвитку, комітет визнав незадовільним хід реалізації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», що призвело до суттєвого погіршення стану вітчизняної науки та негативно позначилося на соціально-економічному розвитку всієї держави.

«Не наука винна у тому, що Україна та її економіка досі тупцюють на місці, а, в першу чергу – влада, яка за багато років так і не спромоглася запропонувати країні чітку стратегію соціально-економічного розвитку на інноваційній основі», – зауважив Іван Кириленко.

За словами народного депутата, сьогодні у ключових галузях домінує монополізм, відсутня здорова конкуренція і майже не працюють ринкові механізми. А в таких умовах, впевнений політик, розробки залишаються поза увагою виробництва.

«До нас створювали інститути, дослідні господарства, наукові школи, які свого часу забезпечили Україні прорив, а чинна влада, на превеликий жаль, так «реформує», що, по суті, знищує. Наші попередники, починаючи з Вернадського, продовжуючи Амосовим, Макаренком, Сухомлинським – увійшли в історію. Утім нинішня влада має всі шанси «вляпатися» в історію тим, що нічого після себе не залишить, якщо буде так діяти й надалі», – наголосив Іван Кириленко.

Також політик зазначив, що поки в Україні не буде створено чіткої стратегії соціально-економічного розвитку на інноваційних засадах, «наші кращі науковці продовжуватимуть працювати у Кремнієвій долині».

Народний депутат запропонував запросити на наступне засідання комітету членів уряду, які відповідають за стратегію соціально-економічного розвитку.

Окрім того, Комітет з питань освіти й науки та інновацій рекомендував уряду під час формування та ухвалення держбюджету на наступні роки передбачити: збільшення видатків на науку та оплату праці науковців; визначати обсяг коштів державного бюджету, що спрямовується на наукову і науково-технічну діяльність, у відсотках до ВВП; визначити окремі бюджетні програми, спрямовані на оновлення та осучаснення наукового обладнання і матеріально-технічної бази наукових установ, закладів вищої освіти та забезпечити їх повноцінне фінансування.

Іван Кириленко зазначив, що нинішня влада має всі можливості виконати поставлені завдання.

«У вас сьогодні монобільшість і вам не потрібно нікого вмовляти, а ми вас підтримаємо», – підсумував народний депутат.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...