Четверг , 28 Март 2024
Политика

Вадим Івченко: «Хіба будь-яка реформа не має здійснюватися виключно для людей?»

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим Івченко у своєму виступі з трибуни Верховної Ради нагадав, що два місяці тому президент у КВЦ «Парковий» збирав депутатів  і говорив, що спекулянт або іноземець не буде володіти українською землею. Але при цьому партія «Слуга  народу» вносить до парламенту документ, який надає іноземним компаніям переважне право перед українцями, перед фермерами купувати українську землю.

«Нині агрохолдинги, до яких причетні іноземці, орендують майже 8 мільйонів гектарів землі. Ви, слуги українського народу, кому віддаєте ці 8 мільйонів гектарів? А ще проводите таємне засідання аграрного комітету… Яка ж може бути довіра до влади, коли говорять одне, а роблять інше?

Я пам’ятаю 2002 рік, коли ухвалювали Земельний кодекс, а потім наклали мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тоді, коли давали людям право отримати у  власність паї, думали про те, як надати можливість користуватися цією власністю, а вже потім її продавати. Та що зроблено вами як слугами народу, щоб дати людям ту саму можливість використовувати  свої наділи, щоб вони заробляли на цій землі?  Що ви зробили задля того, щоб легалізувати 4,5 мільйона господарств, які виробляють сільськогосподарську продукцію? Ви не дали можливості людям почати користуватися власною землею, а відразу перейшли до наступного етапу.

Отак-от з’явилися у нас малоземельні селяни, які стоять перед Верховною Радою… Отак-от у нас  виникли  латифундії та агрохолдинги. Тому що ніхто в державі не створив умов для людей, аби  вони могли використовувати свої наділи. Мова йде про дешеві кредити, бюджетну підтримку…

Подивіться, що відбувається з країнами, в які заходить транснаціональний спекулянт. Там бідність… В усьому цивілізованому світі будь-який обіг землі сильно  зарегульований. Там переважне право має виключно фермер, маленький фермер. Якщо ти не хочеш займатися сільським господарством, ніхто тобі не дасть землю. У Франції, щоб взяти в оренду землю, будь ласкавий показати, що ти свої власні кошти будеш витрачати на бізнес, а потім думай, як цю землю викупити,  і приходь. Це є відповідальна  аграрна політика. 

А у нас крім усього ще й  скасовується сівозміна, скасовується державний  контроль за  охороною земель. Колеги, ми з вами про людей думаємо чи про те, щоб виснажити наші  чорноземи?..Та хіба будь-яка реформа не має здійснюватися виключно для людей?.. Нагадаю, згідно з результатами соціологічних досліджень 73% українців проти продажу сільськогосподарської землі!

«Батьківщина» захищає нормальний аграрний устрій. Не спекулянта, а фермера, українського товаровиробника – малого і середнього. Ми у своєму законопроекті  запропонували, щоб люди  могли продати свій пай державі або територіальній  громаді.  У чому проблема? Власники скористалися власністю і продали. А що зробила територіальна громада? Віддала наділи фермерам, які працюють на землі і створюють робочі місця. Тож для кого ви реформу робите?

Давайте будемо дійсно розробляти ту аграрну політику, яка сьогодні потрібна перш за все українцю. Давайте дбати про національну безпеку, про продовольчу безпеку… Чи ми з вами хочемо, щоб сюди прийшли рантьє, чи ті люди, які будуть працювати і створювати робочі місця?

Не переламуйте українське суспільство. Дослухайтеся до людей, які уже неодноразово приходили під Верховну Раду…», – завершив парламентар

 

«Вечірні Вісті»

 

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...