Четверг , 18 Апрель 2024
Политика

У страху очі великі: чому всі українські президенти бояться Юлію Тимошенко?

Нещодавно фракція «Батьківщина» оголосила про те, що переходить в опозицію через ухвалення президентською монобільшістю в першому читанні закону про розпродаж землі. Бо ж таким чином влада всупереч інтересам людей перейшла за червоні лінії. От тільки після цього кроку сама влада вирішила показати зуби. Крізь посмішку.

Минулого тижня лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко була гостею програми «Свобода слова» на каналі ICTV. У своєму виступі вона розповідала, як завдяки новій владі ми можемо фактично втратити нашу газотранспортну систему.

І от наступного ранку президент Володимир Зеленський вирішив прокоментувати цей ефір у властивій йому саркастичній манері.

«Є дуже давня українська традиція. Раз на 5 років Юлія Володимирівна Тимошенко йде в опозицію до чинного президента, імітуючи турботу про народ…», – написав він у себе в «Фейсбуці».

Потім вирішив зробити «сенсаційну» заяву, що Юлія Тимошенко пропонувала своїх людей на посади (точніше, на «солодкі» місця). Але ж, звісно, нова влада чесна, і «епоха договірняків закінчилася назавжди». Ну і не забув вишеньку на торті у вигляді, знову-таки, сарказму.

Сама ж Тимошенко дуже влучно відповіла гаранту (його райтерам треба повчитися). Але цікаво ось що: чому Володимир Зеленський так занервував? Тимошенко неодноразово публічно говорила про те, що справді пропонувала фахівців (а не друзів дитинства) на відповідні посади. Чесно? Чесно. Але ж чомусь ця тема досі не вщухає, і навіть більше, здається, мусується навмисне…

Точну відповідь на це запитання ми дізнаємося незабаром. Втім, здається, що нинішній глава держави «підхопив» страх, на який страждали майже всі українські президенти. Партія «Батьківщина» та її лідер Юлія Тимошенко, неодноразово перебуваючи в опозиції, аж надто заважали планам влади. Так і зараз… Погляньте на опозицію в парламенті: різні фракції, які протиставляють себе владі, досить кволі та навіть аморфні. А «Батьківщина» яскрава, дієва, має харизматичного лідера та чітку позицію. Ось тому, напевне, і з’являються ці «посмішки». Але ж треба пам’ятати, що сміється добре той, хто сміється останнім…

«Тимошенко підтримала нового гаранта в найтяжчу хвилину»

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков у своєму дописі у «Фейсбуці» знову-таки згадує, що майже всі президенти України робили Тимошенко своїм ворогом.

«Є одна загальна помилка у всіх президентів, починаючи з Кучми. Вони робили Юлію Тимошенко своїм головним ворогом і програвали. Спочатку Кучма, потім Ющенко, Янукович, Порошенко. Тепер і Зеленський встав на слизький шлях. А з чого все починалося? З нападок на адресу Юлії Володимирівни. Найкрутіший досвід – у Януковича, який після війни з Тимошенко і революції майже шість років ховається в Росії.

Посмію нагадати команді президента, що саме Тимошенко підтримала нового гаранта в найтяжчу хвилину. Коли він без досвіду і розуміння державних процесів зіткнувся з реальною політикою і реальними викликами. Викликами для країни, а не тільки для президента», – зазначає експерт.

Сергій Биков підкреслює, що коли «Європейська солідарність» та інші ополчилися проти Зеленського і виставляли його клоуном – Тимошенко простягала руку допомоги. І, так, пропонувала своїх людей, свої ініціативи, подавала проекти указів і законів.

«Приймати допомогу чи ні – справа Зеленського. Він свій вибір зробив і має на нього право. Але оголошувати відкриту війну Тимошенко і вказувати своєму антиелекторату, до кого бігти, – хід помилковий. Навіть, можливо, фатальний. Зазвичай війни з Тимошенко були кулуарними і не публічними. Чим більше публічності в цій війні – тим голосніше гуркіт падіння президента», – констатував політолог.

«Рейтинги не вічні, а у «СН» вони вже рости не будуть»

Кандидат історичних наук, політтехнолог, керівник «Центру політичної розвідки» Олег Постернак у «Фейсбуці» також прокоментував реакцію Зеленського.

«Президент Володимир Зеленський з глузуванням заявив, що Юлія Тимошенко приходила до нього зі списком своїх претендентів на важливі («солодкі», якщо прямо цитувати) посади в системі влади. 

Ну по-перше, це відповідало тогочасній лінії поведінки лідера «Батьківщини», яка на старті президента Зеленського надавала йому публічну підтримку, бажаючи об’єднати сили для змін у країні. Вона про це говорила неодноразово, маючи на увазі і кадровий колапс з призначеннями Зеленського.

Володимир Олександрович, звичайно, вирішив знову погратися в руйнівника старих принципів політики, щоправда, тільки на словах, але все було б добре, якби вся його команда не кинулася на ласі шматки держсектора з озвірілим апетитом. Про що йому дуже добре відомо», – пояснює політтехнолог.

За словами Олега Постернака, позитивний ефект від заяви Зеленського полягає в тому, що він своїм випадом у бік Тимошенко чітко показує, хто його основний професійний опонент, особливо в сфері економічної та соціальної політики. І це дуже чіткий сигнал антиелекторату Зеленського.

«І другий момент. Після знищення організаційної єдності «Слуги народу» як би потім не довелося просити «Батьківщину» або «Голос» увійти в коаліцію. Рейтинги не вічні, а у «СН» вони вже рости не будуть. Створювати альтернативні бренд-проекти дорого, тому дострокові парламентські вибори для «СН» можуть призвести до фіаско. І за рік доведеться домовлятися за всяку ціну, аби тільки не йти на перевибори», – завершив експерт.

Вікторія МАРСОВА

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...

США хотят наказать Иран за нарушение резолюций ООН

США планируют изучить пути привлечения Ирана к ответственности за неправомерные действия в...