Пятница , 26 Апрель 2024
Политика

На що перетворився український парламент: “Титанік” чи корабель-примара?

Минуло майже три місяці відтоді, як депутати Верховної Ради дев’ятого скликання склали присягу. З одного боку, здається, що це було неначе вчора. А з іншого – за такий короткий термін новоспечені парламентарі стільки всього встигли накоїти, стільки здійняти галасу, що стає моторошно. Такого в історії українського парламентаризму ми ще не бачили.

Кожного разу ми говоримо: «гіршої Ради у нас ще не було». Але з оцінками все ж треба бути дуже обачними, адже усе пізнається у порівнянні. Та й немає меж «досконалості»…

Минулі скликання нас багато разів дивували зухвалим кнопкодавством, тотальним порушенням Регламенту ВР, проштовхуванням лобістських законів, розповідями про мільйони, які роздають за потрібні голосування… А ще нардепи час від часу товкли один одному пики… Здавалося, це все у минулому. Однак нині, в оновленому на 80% парламенті, взагалі живемо як на пороховій діжці. Майже щодня виникає якийсь гучний скандал! І майже усі вони за участю славнозвісних «слуг народу».

Ось невеличка хронологія. Спочатку була переписка нардепа В’ячеслава Медяника, який обговорював тему, як «порішати» питання з прокуратурою. Потім стався корупційний скандал у фінансовому комітеті, в якому фігурували одинадцять «слуг народу». Далі парламентар Євген Шевченко з’явився в ефірі російського каналу з антиукраїнськими заявами. Не забуваємо і про переписку Миколи Тищенка та Джокера. Згадаймо і про «слуг»-кнопкодавів. Гучним був секс-скандал за участі Богдана Яременка. Ще у Мережі сплив скандальний запис розмови нардепа Юрія Коряченкова та Ко з правоохоронцями Дніпропетровської області… А ще заява виключеної з фракції «СН» Анни Скороход про доплати нардепам у конвертах (вона ще багато чого цікавого розповіла). Окрім того, також вигнаний зі «слуг» Антон Поляков заявив про «здачу» за гроші певних мажоритарних округів на парламентських виборах. І на десерт: спливла інформація (нині її достовірність перевіряється), що нардеп Роман Іванісов був засуджений за зґвалтування… Нічого не забули? Чесно кажучи, це жах якийсь!

Якщо скандальний марафон не закінчиться, а антикорупціонери не візьмуться до справ, то рейтинг «Слуги народу» добряче обвалиться уже найближчим часом. А за ним впаде й рівень довіри до Зеленського (хоча він і особисто багато що для цього зробив).

Абсолютно логічно, що президент у цій ситуації намагається дистанціюватися від своєї ж партії-фракції. Тож не дивно, що гарант нещодавно обмовився: мовляв, «вже пора міняти й цих» народних депутатів. От тільки згідно з буквою закону це нині зробити абсолютно неможливо. Відповідно до статті 90 Конституції України «повноваження Верховної Ради України, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання». Але ж навряд чи глава держави дійсно ризикнув би знову розпустити Раду. Він ніколи в житті більше не повторить свій успіх. Та й, в принципі, по-чоловічому має нести відповідальність за тих людей, яких привів у політику під своїм брендом. З іншого боку, якщо так піде далі, то розвалиться і монобільшість…

Насправді нині є два сценарії: Рада дев’ятого скликання піде на дно, як «Титанік», або буде дрейфувати, мов корабель-примара. Обидва шляхи – катастрофічні. Але ж маємо те, що маємо. Поки що виходу жодного…Зате оновилися….

Микола БИКОВ

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".