Четверг , 28 Март 2024
Политика

Свобода слова – фундаментальна цінність

Вже котрий тиждень поспіль штормить усю медіасферу. І все через ініціативи влади регулювати діяльність засобів масової інформації. Та минулого тижня вибухнув новий скандал, фігурантом якого стала ще одна «слуга народу».  Скандал якраз і стосується теми свободи слова…

Колишня журналістка, а нині  народний депутат від партії «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк у коментарі для телеканалу «Настоящее время» заявила, що «пора приглушити свободу слова». Так вона висловилася, коментуючи справу щодо своєї колеги по парламенту Софії Федини та волонтерки Марусі Звіробій, підозрюваних у погрозах президенту Володимиру Зеленському. 

 «Мені здається, що у нас в країні наскільки сильна свобода слова, що її пора б уже приглушити і з поваги до інституту президентства фільтрувати свою мову», – заявила Ольга Василевська-Смаглюк.

Звісно, ця цитата  миттю розійшлася у ЗМІ й багато кого обурила. Втім, сама Ольга зазначає, що її просто вирвали з контексту і сприйняли в цілому, а стосувались ці слова одного певного епізоду (погроз президенту Федини та Звіробій).

Як би там не було, народний депутат, а тим більше колишня журналістка, не повинна говорити таке в принципі… Свобода слова – фундаментальна цінність у демократичній країні. І з поваги ані до президента, ані до прем’єра, ані до жодного з депутатів її «приглушати» не можна. Нагадаємо, що говорить стаття 34 Конституції України: «Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань».

Звісно, це не виправдання Федини та Звіробій. Цей випадок має розслідуватись чесно і неупереджено. Усе, що «поза межами»,  прописано в законодавстві. Але до свободи слова загалом – зась…

Звичайно, «слуга народу» може скільки завгодно виправдовуватись та говорити, що зовсім не те мала на увазі, що її вислів невірно трактували, але слово – не горобець!

Насправді цей ефір міг би бути абсолютно прохідним, якби не декілька подій, які  йому передували. Нагадаємо, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський розповідав, що ініціює введення адміністративної та кримінальної (!) відповідальності за маніпулювання інформацією. Потім був славнозвісний указ президента, в якому той доручив Кабінету міністрів

до 31 грудня 2019 року розробити та винести на розгляд Верховної Ради законопроекти «щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення щодо вимог та стандартів новин, механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, заборони фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні, а також передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію».  Тож чи це не ланки одного ланцюга?

«В Україні забагато свободи слова», «Влада має контролювати стандарти новин», «Медіа, блогерів та соцмережі треба регулювати»… О-о… Ці вкрай небезпечні тези все частіше повторюють представники нової влади. І найсумніше, що лунають вони з вуст колишніх журналістів», – пише на своїй сторінці у «Фейсбуці» лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

«Знаєте, в Україні навряд чи знайдеться ще один політик, який упродовж своєї політичної кар’єри пережив стільки фейків і дезінформації у ЗМІ. Але жодного разу це не спонукало мене запроваджувати цензуру, контроль, переслідувати журналістів, йти до суду… Тому що свобода слова, хай і з певними моментами, – це безумовна демократична цінність і чи не єдиний беззаперечний здобуток України.

Дам новій владі дружню пораду. Приберіть руки від журналістів. Не наривайтеся на неприємності, які ще більше пришвидшать падіння вашого рейтингу. Займіться нарешті реальними проблемами країни», – закликала Юлія Тимошенко.

Вікторія МАРСОВА

“Вечірні Вісті”

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

США ввели санкции против тех, кто финансируют поддержку создания оружия в КНДР

США ввели санкции против лиц, которые проводят финансирование поддержки программ по созданию...

Министр обороны Украины и главнокомандующий ВСУ приняли в Киеве глав комитетов Европейского парламента

Действующий министр обороны Украины совместно с главнокомандующим ВСУ встретились в Киеве с...

Умеров поблагодарил Данию за предоставленные F-16 и обсудил ситуацию на фронте

Умеров во время встречи с датской делегацией обсудил актуальную ситуацию на линии...

Заявление Трампа о принуждении ЕС платить взносы на защиту

Если бывший президент США победит на президентских выборах, Америка не выйдет из...