Четверг , 25 Апрель 2024
Политика

Микола Спірідонов: Депутатам-мажоритарникам вигідно дистанціюватися від бренду «Слуга народу», бо рейтинг політичної сили стрімко падає

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов у коментарі «ВВ» зазначив, що в найближчому майбутньому скандалів в монобільшості не меншатиме.

«Понабирали у фракцію незрозуміло кого… Тож скандали будуть тільки посилюватися, а в грудні очікується справжній шторм… Ближче ж до весни взагалі може вибухнути парламентська криза і президент Володимир Зеленський задумається про розпуск Верховної Ради. За законом до осені не можна? Та коли і кого це «не можна» зупиняло? Втім, у Зеленського розуміють, що його партія вже ніколи не набере 42% і її рейтинг тільки знижуватиметься», – пояснює експерт.

А як завершаться корупційні скандали, в яких фігурували «слуги народу»? За словами Миколи Спірідонова, антикорупційні органи, звісно, будуть займатися цими епізодами, але з досить обмеженою ефективністю. У випущеній нещодавно Українським інститутом аналізу та менеджменту політики книзі «Ціна реформ» є розділ про реформу правоохоронної сфери. Виявляється, що більше грошей було витрачено на створення і функціонування антикорупційних органів, аніж вони в результаті повернули до бюджету!

«Чи дійсно фракцію «Слуга народу» можуть покинути 11 депутатів, як говорила Анна Скороход? Списочникам це зробити складно, бо ж їх можуть позбавити мандата. Згадайте, як це було у випадку з Миколою Томенком та Єгором Фірсовим, які у ВР минулого скликання покинули БПП, за що їх позбавили депутатських значків. А що стосується мажоритарників, то вони дійсно можуть покинути фракцію. До того ж нині пропрезидентська фракція розпалася на різні групи, на які, подейкують, впливають певні олігархи…

Окрім того, депутатам-мажоритарникам вигідно дистанціюватися від бренду «СН», бо рейтинг політичної сили стрімко падає. За осінь у президента рівень довіри знизився на 21%. А Зеленський це і є «Слуга народу». Ми всі пам’ятаємо 2012 рік, коли в Києві на парламентських виборах кандидати від правлячої тоді «Партії регіонів» офіційно йшли як самовисуванці. Тож мажоритарники можуть собі дозволити піти у вільне плавання», – зазначає політолог.

Микола Спірідонов звертає увагу на те, що існує загроза для самого існування монобільшості, а «слуги»-мажоритарники стали власниками так званих «золотих акцій».

«До речі, вже сьогодні під час голосувань набрати просту більшість у 226 голосів вже не так легко. Якщо раніше працював конвейєр із штампування рішень, то зараз депутати вже почали розуміти свої інтереси…

З іншого боку, не вщухають розмови про впровадження імперативного мандата. Для влади це вигідно, тож його таки можуть ввести. Звісно, важко буде отримати голоси тих самих мажоритарників, та якось це питання можна вирішити. Владі треба утримати більшість, бо на нових виборах на такий фантастичний результат «слугам народу» вже очікувати не варто», – констатує експерт.

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.

Греция хочет создать себе ПВО, основываясь на “Железном куполе”

Греция планирует начать разработку системы противовоздушной обороны аналогичную израильскому "Железному куполу".