Пятница , 19 Апрель 2024
Политика

Міфічний турборежим та нове життя Ради

За даними Комітету виборців України, розмови про «турборежим» у парламенті не мають під собою достатньої кількості статистичних доказів. І насправді є нічим іншим, як перебільшенням. Про це заявив голова КВУ Олексій Кошель під час конференції «Три місяці Верховної Ради: здобутки і провали». Так, порівнюючи роботу Верховної Ради дев’ятого та восьмого скликань, варто відзначити, що кількісні показники роботи є співмірними.

Для прикладу, за перші три місяці роботи депутати дев’ятого скликання ухвалили 72 закони (було 39 пленарних засідань), восьмого скликання – 60 законів (29 засідань). Тож, як бачите, показники майже тотожні. При цьому парламентарі минулої каденції зареєстрували в Раді 1893 законопроекти, а новоспечені народні обранці – лише 1193 законопроекти.

«Заяви про так званий «турборежим» у роботі Верховної Ради дев’ятого скликання не відповідають дійсності…Натомість «турборежим» швидше характеризує форми роботи парламенту нового скликання. Так, у дев’ятому скликанні стало практикою ухвалення великої кількості законопроектів упродовж одного дня, а також проведення засідань у вечірньому та нічному форматах», – підсумував Олексій Кошель.

тим незабаром Рада запрацює по-новому. Так, фракція «Слуга народу» працює над законопроектом щодо внесення змін до Регламенту Верховної Ради. Зміни передбачатимуть, що проекти законів будуть розглядати у два етапи: в одні дні обговорювати, в інші – ухвалювати. Про це заявив перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук. Тобто нині «слуги народу» вже говорять не про створення абсолютно нового Регламенту, а про косметичні зміни?

Але ж загальну реформу анонсували ще на початку роботи ВР дев’ятого скликання. Забули? «Теперішній Регламент ВР, на превеликий жаль, це процедурний джем – ви туди потрапляєте і вже не можете рухатись, це тромб для будь-яких питань. Тому задача наша номер один… розробити абсолютно новий Регламент, який би був сукупністю процедур, а не сукупністю якихось інших речей, і які би дали можливість при збереженні прав більшості і опозиції забезпечувати швидкий і динамічний розгляд питань», – говорив той же Стефанчук на початку вересня. Водночас перший заступник керівника фракції партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявляв, мовляв, Верховна Рада може отримати новий Регламент до листопада. Але ж вже грудень! А віз і нині там… Та й задач «номер один» було чимало…

Тож, здається, суть знову намагаються підмінити формою. Це як в історії з «турборежимом»… Форма є, суті немає. Натомість цікаво, а як справи з головною парламентською реформою – впровадженням сенсорної чи то біометричної кнопки (говорять, що вона набагато ефективніша і її не обдуриш)? Виявляється, що у кошторисі Верховної Ради на 2020 рік не передбачено видатків на технічне переобладнання робочих місць народних депутатів. Про це повідомив громадський рух «ЧЕСНО» з посиланням на інформаційне управління апарату ВР. Забули?

Марія АНІНА 

“Вечірні Вісті”

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Аргентина стремиться стать глобальным партнером НАТО

Аргентина проявила стремление к тому чтобы стать глобальным партнёром Североатлантического Альянса.

США и Канада ввели новые ограничения против Беларуси

США и Канада ввели новые санкционные ограничения против Республики Беларусь.

Украина и Норвегия подпишут гарантии безопасности «при ближайшем случае»

Украина и Норвегия завершили двусторонние переговоры по заключению соглашения о гарантиях безопасности...

Александр Кацуба: Задача российских атак на энергетику – деморализовать украинцев

Атаки России на украинскую энергетику в последние недели преследуют цель запугать и...